Newsflash
Știri

Peste 1.000 de femei din țară au învățat cum să efectueze autopalparea sânilor

de Florentina Ionescu - oct. 27 2021
Peste 1.000 de femei din țară au învățat cum să efectueze autopalparea sânilor

Recent s-a încheiat cea de-a treia ediție a campaniei de informare „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!”, dedicată screeningului cancerului mamar.

Peste o mie de femei din patru orașe din țară au învățat cum se face corect autopalparea sânilor.

În octombrie, luna care marchează lupta împotriva cancerului de sân, Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică (SRCGO), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) și Asociația Imunis, cu sprijinul Roche România, au organizat a treia ediție a campaniei „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!”. 

autopalpare1

Acest proiect a ajuns în patru orașe mari din țară. Astfel, sute de femei din București, Cluj, Timișoara și Iași au învățat, cu ajutorul unor mulaje anatomice, cum se face corect autopalparea sânilor.

Totodată, 150 de femei au beneficiat de ecografii mamare gratuite în cadrul campaniei.

„Ecografia și mamografia sunt investigații imagistice extrem de importante pentru a evalua sănătatea sânilor. Cu ajutorul acestora, medicii cu experiență în senologie pot vizualiza anumite modificări de la nivelul glandei mamare și pot recomanda investigații suplimentare pentru a stabili un diagnostic de certitudine”, a declarat dr. Isabela Botea, medic specialist în imagistică și radiologie medicală.

Una dintre femeile care au ajuns la standul campaniei a subliniat că acest demers este binevenit:

„În urmă cu zece ani am avut o formațiune, am mers la medic. Era doar un puseu de grăsime. M-am liniștit și m-am bucurat că nu e ceva mai grav. Aș vrea să le rog pe toate femeile să își facă ecografie și mamografie, să își verifice sânii acasă și, dacă simt ceva la palpare, să meargă la doctor”.

Prevenția începe cu acasă, printr-o autopalpare corectă a sânilor, este de părere Cosmina Grigore, președinta Asociației Imunis:

„Contează mult ca noi toți să rămânem împreună și să facem astfel de demersuri. Mă bucur că «Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!» a ajuns o campanie la nivel național și că femeile au învățat astfel cât de important este să prevenim și da, prevenția începe cu adevărat acasă printr-o autopalpare corectă a sânilor și printr-o cunoaștere mai bună a corpului și a semnelor pe care el le dă”.

autopalpare2

Femeile diagnosticate cu cancer mamar trebuie să știe că nu sunt singure în lupta lor cu această boală, a ținut să sublinieze în cadrul acestei campanii Cezar Irimia, președintele FABC:

„Mă bucur că anul acesta, în ciuda pandemiei, am reușit ducem mesajul campaniei în mai multe orașe din țară. Avem un număr mare de femei depistate cu cancer de sân, un cancer care, diagnosticat în fază incipientă, are șanse mari de vindecare. De altfel, femeile diagnosticate trebuie să știe că nu sunt singure în lupta cu boala, iar noi, ca bărbați, ar trebui să avem grijă de doamnele din viața noastră pentru ca acest diagnostic să le ocolească sau să fie depistat în fază incipientă”.

Despre importanța campaniilor de informare și de conștientizare asupra cancerului de sân a vorbit și dr. Daniela Zob, medic primar oncolog la Institutul Oncologic București (IOB): 

„Cancerul de sân în ultimii ani poate fi privit și ca o poveste a speranței. Tratamentele sunt din ce în ce mai bune, comportamentul preventiv începe să fie din ce în ce mai prezent în rândul femeilor, iar aici sigur ajută foarte mult și aceste campanii de promovare a autopalpării și vizitelor la medic”. 

autopalpare3

5.000 de euro strânși din licitarea echipamentului speranței

Acestei campanii i s-a alăturat și echipa de baschet U-BT Cluj. În semn de susținere a proiectului „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!”, jucătorii echipei au purtat echipamente roz la două dintre meciurile din luna octombrie.

Carmen Mihalca, una dintre supraviețuitoarele cancerului de sân, a aruncat prima minge în meciul cu CSM CSU Oradea, se arată într-un comunicat transmis redacției.

După cel de-al doilea meci, cu Dinamo București, echipamentele au fost scoase la licitație și s-au strâns 5.000 de euro, bani care vor fi împărțiți între cele două asociații: FABC și Imunis.

Bine de știut!

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală.

În România, aproape 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul de sân anul trecut, ceea ce înseamnă 11 femei pe zi.

O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieţii.

70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare.

Pentru informații suplimentare despre cancerul de sân, puteți accesa site-ul www.canceruldesan.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe