Newsflash
Știri

Peste 100 de milioane de persoane suferă de afecțiuni cronice inflamatorii

de Cristina GHIOCA - mai 21 2021
Peste 100 de milioane de persoane suferă de afecțiuni cronice inflamatorii

La nivel mondial, 180 de milioane de persoane sunt afectate de poliartrită reumatoidă, spondilartrită axială, psoriazis și artrita psoriazică.

Femeile resimt frecvent manifestările bolilor cronice inflamatorii mai puternic decât bărbații. De altfel, multe dintre aceste afecțiuni apar mult mai des la femei decât la bărbați.

elastic-band-5464608_1280

În unele boli precum lupusul eritematos sistemic, această diferență este și mai importantă, a explicat prof. univ. dr. Cătălin Codreanu, președinte al Societății Române de Reumatologie și manager al Centrului Clinic de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia”, în cadrul unei conferințe de presă organizată recent: „Acolo avem nouă cazuri la femei față de un caz la bărbați. În general, fenomenele de tip autoimun se întâlnesc mai frecvent la femei, iar acest lucru este neîndoielnic legat de acțiunea hormonilor sexuali feminini, care favorizează apariția fenomenelor autoimune, printr-o multitudine de procese”.

Unele dintre aceste afecțiuni reumatice pot fi foarte severe. Artrita reumatoidă este boala care determină cel mai mare grad de handicap locomotor. În lipsa tratamentului, pacienții ajung să nu poată să facă lucrurile cele mai simple, să nu se mai poată alimenta.

 Aceste afecțiuni autoimune pot fi ținute sub control dacă se respectă câteva reguli clare: diagnostic precoce, aplicarea tratamentului și personalizarea acestuia.

Semne care trebuie să ne alarmeze

Semnele care atrag atenția asupra necesității unui consult de specialitate sunt: durerea articulară persistentă o perioadă mai lungă de timp (mai mult de câteva săptămâni), localizată în special la articulațiile de la mâini, posibil și de la picioare, fără o cauză aparentă, afectarea capacității de a folosi articulațiile, care apare frecvent în repaus, posibil dimineața, la trezire, redoarea (înțepenirea) articulațiilor în cursul dimineții. 

Bolile cronice autoimune afectează, în general, persoane cu vârste tinere, iar un management optim al bolii și o comunicare bună cu medicul specialist sunt esențialepentru obținerea unei calități a vieții cât mai apropiată de normal.

„O caracteristică a bolilor autoimune este că nu știi niciodată când și pe cine lovesc. Dar când apar, nu trebuie să cedăm. Avem medicii, avem asociațiile de pacienți care oferă sprijin. Ne vom adapta, ne vom stabili noi obiective” a spus Rozalina Lăpădatu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

Cunoscuta tenismenă Caroline Wozniacki, câștigătoare de Mare Șlem, a fost diagnosticată cu artrită reumatoidă în 2018. După diagnosticare, a devenit ambasadorul campaniei „Advantage Hers”, prin care povestește femeilor cum și-a stabilit, cu ajutorul echipei medicale, planul de joc care să o ajute să obțină un avantaj asupra bolii.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe