Newsflash
Știri

Perspective europene în neurooncologie

de Dr. Ionuţ Florin LUCA-HUSTI - mai 17 2013
Perspective europene în neurooncologie
   Sub egida Societăţii Române de Neurochirurgie, a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, a Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă“ Cluj-Napoca, a Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii şi a Academiei de Ştiinţe Medicale, la Cluj-Napoca, a avut loc recent a treia conferinţă naţională de neurooncologie cu participare internaţională. Manifestarea ştiinţifică s-a bucurat de o largă participare europeană la nivel înalt, dar şi de prezenţe româneşti pe măsură. Reuniunea a avut ca scop prezentarea celor mai noi progrese în diagnosticul, tratamentul şi modalităţile de ameliorare a prognosticului afecţiunilor tumorale cu implicaţii neurochirurgicale.
   Lucrările au fost structurate pe teme clare, bine delimitate. Au fost necesare nu mai puţin de trei sesiuni dedicate glioamelor cerebrale pentru a putea acoperi paleta largă de metode de diagnostic şi tratament dedicate acestei patologii, ce include atât glioamele de low-grade, cât şi pe cele de grad înalt (astrocitomul anaplazic şi glioblastomul). Celelalte sesiuni au fost dedicate metodelor de diagnostic şi altor patologii tumorale care afectează sistemul nervos: patologia tumorală spinală, meningioamele (în special cele care afectează structurile de la baza craniului), patologia tumorală metastatică la nivel cerebral, metodele moderne de diagnostic radioimagistic şi de tratament bazate pe radiochirurgie, radioterapie şi chimioterapie.
   Dintre personalităţile din străinătate prezente la această manifestare, îi amintim pe prof. dr. Jürgen Piek (Germania), copreşedinte al conferinţei alături de prof. dr. Ştefan Florian, prof. dr. Wolfgang Grisold (Austria), prof. dr. Vladimir Benes (Cehia), prof. dr. Christian Matula (Austria), prof. dr. István Nyáry (Ungaria), prof. dr. Francesco Tomasello (Italia), prof. dr. Lukas Rasulic (Serbia). Dintre exponenţii neurochirurgiei din România au fost prezenţi cu lucrări profesorul Florian (cu două prezentări sintetice referitoare la meningioamele intracraniene, respectiv la glioamele cerebrale), prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea (cu lucrarea „Modalităţi moderne de diagnostic şi tratament în glioamele cerebrale de grad mic supratentoriale“), iar din partea Institutului Oncologic din Cluj-Napoca – dr. Patriciu Achimaş (cu lucrarea „Integrarea oncologiei medicale şi a terapiei paliative în cazurile neurooncologice“) şi dr. Dana Cernea (cu lucrarea „Tendinţe moderne de tratament în cazul pacienţilor vârstnici cu glioame de grad înalt“).
   Lucrările conferinţei au stârnit interesul specialiştilor prezenţi, având un impact deosebit ca adresabilitate şi lămurind multiple aspecte legate de diagnosticul şi tratamentul proceselor tumorale care afectează sistemul nervos central sau periferic.
   Conferinţa a fost precedată de cursul româno-german de neurochirurgie, adresat rezidenţilor şi tinerilor specialişti în neurochirurgie. La această ediţie, programul educaţional a fost structurat pe subiecte care abordau tot aspecte legate de patologia tumorală neurochirurgicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe