Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Persoanele cu dizabilităţi trebuie incluse în dezvoltare

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 9 decembrie 2011
   Aproximativ 15% din populaţia globului suferă de dizabilităţi, iar o cincime întâmpină dificultăţi semnificative. Mai mult, un sfert din locuitorii Terrei sunt afectaţi de dizabilitate, în calitate de îngrijitori sau membri ai familiei. Dezavantajele în societate sunt multe: stigmatizare şi discriminare, marginalizare, excludere din viaţa civilă şi politică, rate mari de mortalitate. De aceea, este imperativ ca eforturile de dezvoltare în întreaga lume să includă şi problema dizabilităţii, atunci când se hotărăsc politicile şi alocările de fonduri pentru proiectele şi programele de dezvoltare.  Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a stabilit o întâlnire la nivel înalt anul viitor, privind întărirea eforturilor de asigurare a includerii persoanelor cu dizabilităţi în toate aspectele proiectelor de dezvoltare.
   Începând din 1992, la 3 decembrie este marcatăZiua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, ce are ca obiectiv promovarea înţelegerii problemelor şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării celor în cauză. În acest an, tema este „Împreună pentru o lume mai bună pentru toţi: includerea persoanelor cu dizabilităţi în dezvoltare“.
   În mesajul său, dl Ban Ki-Moon, secretarul general al Naţiunilor Unite, precizează că aspectele multidimensionale ale excluderii prezintă un cost imens pentru întreaga societate, amintind că dezvoltarea poate fi sustenabilă când este echitabilă, inclusivă şi accesibilă tuturor. De aceea, cheamă guvernele, societatea civilă şi comunitatea globală la acţiuni pentru rezolvarea acestei stări de lucruri: persoanele cu dizabilităţi trebuie incluse în toate stadiile proceselor de dezvoltare, de la implementare la monitorizare şi evaluare.
   În România, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi lansează o campanie de informare – „Sunt prietenul tău!“, ce se va implementa în 30 de grădiniţe din Bucureşti, cu scopul de a încuraja acceptarea şi integrarea copiilor cu dizabilităţi intelectuale ca prieteni şi tovarăşi. 


Abonament VM 600x600-01 v3b

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Până la 31 ianuarie 2021, ai reducere la prețul abonamentului pe 12 luni și ceva în plus:
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.