Newsflash
Știri

Persoanele cu dizabilităţi trebuie incluse în dezvoltare

de Dr. Maria DRAGOTĂ - dec. 9 2011
Persoanele cu dizabilităţi trebuie incluse în dezvoltare
   Aproximativ 15% din populaţia globului suferă de dizabilităţi, iar o cincime întâmpină dificultăţi semnificative. Mai mult, un sfert din locuitorii Terrei sunt afectaţi de dizabilitate, în calitate de îngrijitori sau membri ai familiei. Dezavantajele în societate sunt multe: stigmatizare şi discriminare, marginalizare, excludere din viaţa civilă şi politică, rate mari de mortalitate. De aceea, este imperativ ca eforturile de dezvoltare în întreaga lume să includă şi problema dizabilităţii, atunci când se hotărăsc politicile şi alocările de fonduri pentru proiectele şi programele de dezvoltare.  Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a stabilit o întâlnire la nivel înalt anul viitor, privind întărirea eforturilor de asigurare a includerii persoanelor cu dizabilităţi în toate aspectele proiectelor de dezvoltare.
   Începând din 1992, la 3 decembrie este marcatăZiua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, ce are ca obiectiv promovarea înţelegerii problemelor şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării celor în cauză. În acest an, tema este „Împreună pentru o lume mai bună pentru toţi: includerea persoanelor cu dizabilităţi în dezvoltare“.
   În mesajul său, dl Ban Ki-Moon, secretarul general al Naţiunilor Unite, precizează că aspectele multidimensionale ale excluderii prezintă un cost imens pentru întreaga societate, amintind că dezvoltarea poate fi sustenabilă când este echitabilă, inclusivă şi accesibilă tuturor. De aceea, cheamă guvernele, societatea civilă şi comunitatea globală la acţiuni pentru rezolvarea acestei stări de lucruri: persoanele cu dizabilităţi trebuie incluse în toate stadiile proceselor de dezvoltare, de la implementare la monitorizare şi evaluare.
   În România, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi lansează o campanie de informare – „Sunt prietenul tău!“, ce se va implementa în 30 de grădiniţe din Bucureşti, cu scopul de a încuraja acceptarea şi integrarea copiilor cu dizabilităţi intelectuale ca prieteni şi tovarăşi. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe