Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Pericolul suprasolicitării clinicilor de chirurgie OMF

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 15 mai 2020

Perioada următoare ar putea fi marcată de un aflux masiv de pacienți cu afecțiuni oro-maxilo-faciale cronice. Clinicile de specialitate vor fi nevoite, între altele, să-și reevalueze procedurile de triaj a pacienților.

De la debutul pandemiei de COVID-19, chirurgii oro-maxilo-faciali ( OMF) au asigurat intervențiile chirurgicale de urgență, în principal pentru controlul hemoragiilor, tratamentul traumatismelor sau cele necesare proceselor infecțioase, se arată într-un comunicat al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Prof. dr. Alexandru Bucur – șeful clinicii de Chirurgie OMF a Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. dr. Dan Theodorescu” și directorul Departamentului 2 al Facultății de Medicină Dentară – atrage atenția asupra faptului că pacienții cu patologie cronică, reprezentată în principal de tumorile maligne orale și cele cervico-faciale, care sunt eligibili pentru intervenții chirurgicale curative, dar și cei eligibili pentru tratament paliativ pentru prevenția complicațiilor, se vor prezenta la consultații după expirarea stării de urgență, într-un număr foarte mare.

În aceste condiții, profesorul Bucur consideră că se impune reevaluarea procedurilor de triaj, utilizarea corespunzătoare a echipamentelor de protecție și asigurarea resurselor medicale necesare pentru pacienții confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2, care ar putea necesita suport ventilator.

Pacienți vulnerabili

O altă problemă este subliniată în cazul pacienților cu patologie cronică chirurgicală OMF care fac parte din categoriile de risc (vârste extreme, pacienți cronici cu boli cardiovasculare, diabet zaharat, cei cu tratament anticoagulant, antiagregant, chimio/radioterapie etc.). La aceștia, adaugă prof. dr. Alexandru Bucur, pe lângă stabilirea oportunității intervenției chirurgicale, sunt necesare și obținerea consimțământului pacientului precum și explicarea riscurilor legate de infecția cu COVID-19.

O altă categorie vulnerabilă o constituie cei care au beneficiat de tratamentul specific pentru COVID-19 – persoane imunosupresate sau cu afectarea sistemului respirator. În anumite cazuri, la pacienții cu tumori maligne aflate la limita operabilității, trebuie stabilit un compromis între riscul de infecție cu SARS-CoV-2 și efectuarea intervenției.

Etichete: OMF BMF intervenții

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC