Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Pericolul ascuns din pudra de talc pentru copii

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 26 octombrie 2018

Aproximativ 33.000 de recipiente cu pudră pentru copii au fost retrase de Johnson & Johnson în SUA, după descoperirea unor urme de azbest în mostrele prelevate din aceste produse.

Este prima dată când compania retrage de pe piaţă propriile produse în urma unei posibile contaminări relatate de FDA (Food and Drug Administration).

VM 43, p.4 -1

Azbestul (un mineral fibros din grupa silicaţilor) este un carcinogen cunoscut, asociat în special cu dezvoltarea mezoteliomului. Compania este implicată în peste 15.000 de procese legate de contaminarea cu substanţe cu potenţial carcinogen a propriilor produse. Responsabilul companiei pentru siguranţa medicală a produselor, dr. Susan Nicholson, a descris identificarea mineralului în produsele pentru copii ca fiind „extrem de neobișnuită”. În plus, potrivit declaraţiilor unor reprezentanţi ai companiei, au fost retrase de pe piaţă numai produsele provenite dintr-un singur lot de pudră pentru copii fabricat și livrat în SUA în anul 2018. FDA susţine declaraţiile companiei, menţionând că, în urma testelor specifice, s-a constatat că mostrele de pudră de talc provenite din alte loturi nu au fost contaminate.

Poveste veche, date noi

Conform dr. Susan Nicholson, tipul de azbest identificat în urma testelor FDA nu provine din cadrul minelor de unde provine talcul din compoziţia pudrei pentru copii. Compania susţine că sunt necesare teste suplimentare pentru a putea stabili provenienţa exactă a contaminării, declarând că nu poate confirma dacă produsele testate sunt autentice sau contrafăcute. În urma unor investigaţii desfășurate în cursul anului trecut, Reuters susţine că există dovezi mai vechi, de câteva decenii, cu privire la contaminarea cu azbest a produselor ce conţin talc din cadrul firmei Johnson & Johnson. Astfel, potrivit datelor provenite din dosarele interne ale companiei, din perioada 1971-2000, în urma testării produselor cu talc, au fost descoperite urme ale acestui mineral.
Deși există numeroase dovezi ale contaminării acestor produse, compania a susţinut „în mod repetat” că pudra de talc pentru copii este sigură, nu conţine azbest și nu cauzează cancer.

Etichete: retragere poduse

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.