Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România a organizat, cu sprijinul companiei Bayer, „Săptămâna hemofiliei“ prilejuită de Ziua internaţională de luptă împotriva acestei maladii, ce are loc în fiecare an la 17 aprilie. Sub sloganul „Înţelege viaţa în roşu“, la conferinţa de presă desfăşurată cu acest prilej la Bucureşti, luni, 11 aprilie a.c., s-au aşezat în jurul unei mese, pentru găsirea unei soluţii pentru bolnavii de hemofilie, ANHR, medici, pacienţi. (...)"> Pentru statul român, HEMOFILIA nu prezintă interes?! - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Pentru statul român, HEMOFILIA nu prezintă interes?!

de Marian CÂMPEANU - apr. 15 2011
Pentru statul român, HEMOFILIA nu prezintă interes?!

   Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România a organizat, cu sprijinul companiei Bayer, „Săptămâna hemofiliei“ prilejuită de Ziua internaţională de luptă împotriva acestei maladii, ce are loc în fiecare an la 17 aprilie. Sub sloganul „Înţelege viaţa în roşu“, la conferinţa de presă desfăşurată cu acest prilej la Bucureşti, luni, 11 aprilie a.c., s-au aşezat în jurul unei mese, pentru găsirea unei soluţii pentru bolnavii de hemofilie, ANHR, medici, pacienţi. (...)

   Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România a organizat, cu sprijinul companiei Bayer, „Săptămâna hemofiliei“ prilejuită de Ziua internaţională de luptă împotriva acestei maladii, ce are loc în fiecare an la 17 aprilie. Sub sloganul „Înţelege viaţa în roşu“, la conferinţa de presă desfăşurată cu acest prilej la Bucureşti, luni, 11 aprilie a.c., s-au aşezat în jurul unei mese, pentru găsirea unei soluţii pentru bolnavii de hemofilie, ANHR, medici, pacienţi. Din păcate, au rămas două scaune libere, atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate alegând să nu participe la eveniment. Indiferenţa lor este cu atât mai gravă, cu cât în România încă se moare de hemofilie! Ţara noastră este în urma statelor considerate din „lumea a treia“ în ceea ce priveşte consumul de factor de coagulare, acesta fiind de 0,6 UI/capita/an. Asta în condiţiile în care în statele UE consumul de factor VIII sau IX este de 5–6 UI/cap/an, ceea ce asigură un trai decent bolnavilor şi o speranţă de viaţă apropiată de cea a populaţiei normale. „România continuă să fie ţara europeană care alocă cele mai mici fonduri pentru tratarea hemofiliei, încălcându-se astfel flagrant dreptul pacienţilor români – cetăţeni europeni – la tratament. Programul Naţional pentru Hemofilie care exista până anul trecut a fost desfiinţat, iar această maladie trecută în categoria bolilor rare! Vom face tot ce va depinde de noi pentru reînfiinţarea acestui program“, a declarat dl Nicolae Oniga, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România.
   De altfel, „Viaţa medicală“ a tras un semnal de alarmă şi în numărul trecut (8 aprilie 2011) unde, în cadrul reportajului „Pe culmile performanţei… pe culmile disperării“, semnat de dl Iftimie Nesfântu, dna prof. dr. Margit Şerban şi dl prof. dr. Dan Poenaru prezentau situaţia dramatică în care se află Compartimentul de Chirurgie osteoarticulară şi musculoscheletală a hemofilicilor din Clinica II Ortopedie-Traumatologie Timişoara, singurul de acest fel din România. Căci, după cum am putut afla în textul amintit, ţara noastră alocă un buget de patru ori mai mic pentru hemofilie decât Bulgaria şi de zece ori mai mic decât Ungaria!
   În aceste condiţii, absenţa autorităţilor de la evenimentul destinat „săptămânii hemofiliei“ nu mai miră pe nimeni…
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe