Newsflash
Știri

Pentru ce mai sunt sancționați medicii în România

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 14 2020
Pentru ce mai sunt sancționați medicii în România

Cele mai multe sancțiuni „acordate” anul trecut de Comisia superioară de disciplină a Colegiului Medicilor din România (CMR) au fost cauzate de lipsa consimțământului informat – „foarte eliptic, incomplet sau aberant redactat”.

Cele mai multe sancțiuni „acordate” anul trecut de Comisia superioară de disciplină a Colegiului Medicilor din România (CMR) au fost cauzate de lipsa consimțământului informat – „foarte eliptic, incomplet sau aberant redactat” –, reiese din raportul pentru anul 2019 al Comisiei. Printre cauzele invocate se mai regăsesc: neconsemnarea și neînregistrarea unor controale post-terapeutice în registrul de consultație, consulturi neconsemnate în foaia de observație, lipsa semnăturii pacientului sau a martorilor, atunci când pacientul refuză diverse investigații sau tratamente.

Raportul a fost prezentat de prof. dr. Radu Vlădăreanu, membru al Comisiei, în cadrul Adunării generale a CMR, care a avut loc vineri 7 februarie, la București. Potrivit acestuia, sancțiuni au fost și pentru fapte care privesc neefectuarea consulturilor interdisciplinare necesare cerute de evoluția cazului medical și netrimiterea la examen anatomopatologic a pieselor extirpate chirurgical: „(…) neconformități majore, de cele mai multe ori și ilegale”.

Una dintre marile probleme întâlnite în dosare, „care de cele mai multe ori îndârjesc familiile respective și reclamațiile curg apoi”, este lipsa de comunicare cu aparținătorii, comunicarea defectuoasă, netransferarea cazurilor grave către o unitate sanitară cu dotări necesare pentru rezolvarea cazului sau transferarea foarte târzie a acestora și, de cele mai multe ori, la cererea expresă a familiei. Neimplicarea unor medici sau a șefului de secție în evoluția medicală a cazurilor grave, lipsa consulturilor de etapă, a unei epicrize de etapă, a second-opinion, sunt alte aspecte analizate de Comisia superioară de disciplină a CMR.

Medicii cel mai sancţionaţi anul trecut provin din specialități precum Chirurgia și Medicina de familie/Medicina generală (MF/MG). Nu mai puțin de 101 de dosare/cauze au fost analizate de Comisie anul trecut, în care fost implicați 121 de medici. S-au aplicat 27 de sancțiuni, după cum urmează: 15 mustrări, 7 avertismente, 4 cauze cu vot de blam și o cauză cu interdicția de a practica profesia timp de șase luni. Reclamațiile au avut în principal „ținte” din specialități precum Chirurgie, Cardiologie/Medicină internă, MF/MG, Obstetrică-Ginecologie, iar sancțiunile medici din Chirurgie (7), MG/MF (5) ș.a. De menționat că dosarele analizate de Comisia superioară de disciplină a CMR sunt contestații la deciziile Comisiilor de disciplină ale colegiilor teritoriale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe