Newsflash
Știri

Patru milioane de euro pentru infarctul miocardic

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 10 2013
Patru milioane de euro pentru infarctul miocardic
Au fost aprobate, printr-un Ordin al ministrului sănătăţii, normele tehnice de finanţare şi realizare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut (AP-IMA) şi publicate în Monitorul Oficial din 30 aprilie 2013.
Acţiunile prioritare pentru tratamentul pacien­ţilor cu infarct miocardic acut sunt elaborate, deru­late şi finanţate de Ministerul Sănătăţii (MS) şi reali­zate prin intermediul spitalelor regionale de urgenţă şi a spitalelor judeţene de urgenţă de grad II.
Coordonatorul naţional al programului este Comisia de cardiologie a Ministerului Sănătăţii (MS), iar structura centrală responsabilă de coordonarea acestor acţiuni este Compartimentul medicină de urgenţă din cadrul MS. Derularea şi monitorizarea, la nivel local, se află în res­ponsabilitatea coordonatorilor desemnaţi de con­ducerile spitalelor, avizaţi de Comisia de cardiologie şi aprobaţi de MS.
Finanţarea  AP-IMA se realizează de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale MS. Din fondurile alocate spitalele vor putea finanţa doar materialele sanitare necesare realizării activităţilor specifice, nu şi cheltuielile de natura utilităţilor sau a cheltuielilor de capital.
Achiziţia acestor materiale se face centralizat, la nivel naţional, de Ministerul Sănătăţii, dar şi spitalele pot organiza licitaţii pentru achiziţia bunurilor şi serviciilor specifice, pentru care MS nu organizează licitaţii naţionale, dar cu respectarea legislaţiei din domeniul achiziţiilor publice.
Unităţile care derulează acest program sunt: Institutul pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“ Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Institutul Inimii de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Nicolae Stăncioiu“ Cluj-Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu“ Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă Oradea, Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgenţă Braşov, Spitalul Clinic de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş“ Baia Mare.
Spitalele prin care se derulează AP-IMA pot subcontracta parţial anumite activităţi, doar în situaţia în care nu pot asigura permanenţa prin linie de gardă la domiciliu sau în unitate, în cadrul serviciului de cardiologie intervenţională. Însă Subcontractorul trebuie să fie avizat de Comisia de cardiologie şi aprobat de MS după ce, în prealabil, a îndeplinit toate prevederile legale referitoare la obligaţiile spitalelor incluse în program.
Repartiţia fondurilor pentru unităţile sanitare care derulează AP-IMA (4 milioane de euro) se propune de Comisia de cardiologie şi se aprobă de MS, după criterii care ţin seama de: sistemul de gardă dedicată tratamentului infarctului miocardic acut în intervenţii coronariene percutane, experienţă de cel puţin 400 de proceduri de dilatare coronariană/an, dotarea existentă, prezenţa a cel puţin doi medici calificaţi, o asistentă şi o infirmieră pe tot parcursul programului gărzii dedicate, existenţa unei secţii de cardiologie care să aibă capacitatea de a prelua şi monitoriza toate cazurile rezolvate prin proceduri de dilatare coronariană. În anul 2013, prin acest program vor fi finanţate 4.400 de cazuri, la un cost mediu pe caz de 4.000 de lei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe