Newsflash
Știri

Patru mii la sută

de Alexandra NISTOROIU - oct. 2 2015
Patru mii la sută
     Creșterea cu 4.000% a prețului unui medicament obscur ar putea să accelereze în sfârșit acțiunile privind elanul luat de costurile pentru îngrijirea medicală în context american. Povestea este bine documentată de un reporter Washington Post. Prețurile spectaculos de mari ale medicamentelor au devenit o temă la îndemână în politica americană, mai ales după ce Turing Pharmaceuticals a atins un punct sensibil crescând cu mai mult de patru mii de procente prețul unui medicament care există pe piață de 62 de ani.
     Reacțiile din partea politicienilor n-au întârziat să apară. Hillary Clinton a anunțat pe Twitter că va propune un plan menit să controleze „umflarea prețurilor“ în industria farmaceutică, pe care a etichetat-o drept scandaloasă. Senatorul democrat Bernie Sanders și congresmenul republican Elijah E. Cummings lansaseră deja, în această vară, o investigație pe tema prețurilor exorbitante practicate de industrie și au început să trimită scrisori companiilor de medicamente în care le cereau informații privind politica lor de prețuri. Detaliile s-au dovedit la fel de nebunești cum par, dar în spatele lor se ascunde o lecție reală privind stabilirea prețurilor medicamentelor în SUA și rolul pe care acestea îl joacă în lupta de miliarde de dolari pentru controlarea costurilor din sănătate.
     Turing, o companie cu sediul în New York, a cumpărat Daraprim (pirimetamină), medicament folosit pentru tratamentul toxoplasmozei, cu 55 de milioane de dolari vara aceasta. La începutul lunii septembrie, președintele Societății americane de boli infecțioase a condamnat creșterea prețului de la 13,5 la 750 de dolari pe pilulă, notând că astfel prețul anual mediu pentru un pacient cu HIV ar ajunge la 634.500 de dolari, un preț nejustificat pentru o populație de pacienți vulnerabili și nesustenabil pentru sistemul sanitar. Datele IMS Health arată că veniturile aduse de medicament au crescut exploziv în ultimii patru ani. În 2014 au fost de aproape 15 ori mai mari decât în 2010, în condițiile în care numărul prescripțiilor a scăzut cu aproape o treime.
     Martin Shkreli, directorul Turing, explica decizia companiei de a mări abrupt prețul astfel: „medicamentul era neprofitabil la fostul preț, practic era dat gratuit, așa că oamenii sunt pur și simplu păcăliți de matematică acum“. El a adăugat că relatările din media au exagerat scumpirea, spunând că a mers de la 13,50 la 750 de dolari. Prețul original real ar fi fost de 18 dolari pe tabletă, ceea ce înseamnă că acum pastila e doar cu 4.000% mai scumpă, nu cu 5.500%. „Trebuia să mergem la un nivel de la care să obținem profit“.
     Uwe Reinhardt, specialist în economia sănătății la Princeton, spune că, într-un fel, ceea ce a făcut Shkreli poate fi văzut ca un serviciu adus discuției despre cheltuielile pentru sănătate în SUA. „A luat acest patent și acum îl exploatează cât de mult poate. Într-un fel îi mulțumesc, pentru că e ca și cum și-ar fi pus un semn pe spate: «Lovește-mă». Câteodată e nevoie de acest efect de santinelă care să-i trezească pe oameni.“
     După scandalul stârnit de scumpirea exagerată, Shkreli a anunțat miercuri că va scădea curând prețul medicamentului, dar nu și cu cât.
 
 
     O conferință de homeopatie din Germania s-a încheiat tragicomic înainte de vreme, când 29 de oameni au luat accidental aquarust (o fenetilamină psihedelică similară LSD) și au ajuns în urgență la spital. Homeopații au fost salvați după ce trecătorii i-au văzut zvârcolindu-se și bolborosind incoerent pe un câmp în apropierea hotelului. Potrivit cotidianului britanic The Independent, încă nu e clar cum au ajuns homeopații, care participau, în orășelul Handeloh (Saxonia Inferioară), la o conferință, să ia drogul respectiv. NDR, un post tv de știri speculează că ar fi fost drogați într-un fel de „glumă macabră“, dar nu este exclusă ipoteza că homeopații s-ar fi drogat colectiv de dragul experimentării.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aquarust (2C-E)
 
     Aquarust este în general necunoscut în afara Germaniei și Austriei. Este ilegal în ambele țări, dar și în Elveția și SUA. A fost interzis în Germania la sfârșitul anului 2014, scrie NDR, care îl citează pe Torsten Passie, membru al Comisiei federale pentru controlul narcoticelor: „2C-E (aquarust)crește excitabilitatea simțurilor. Un supradozaj poate provoca iluzii, halucinații și manifestări psihotice. Nu este folosit în scopuri terapeutice“.
     La începutul săptămânii, cei 29 de pacienți încă se recuperau la spitalul nemțesc și nu vorbiseră cu poliția. Între timp, Asociația vindecătorilor practicieni din Germania (chiar există o asemenea asociație!) a dat rapid o declarație prin care se distanțează de situație, delimitându-se de homeopații găsiți drogați pe câmp: „Organizatorii acestei conferințe obscure nu ne sunt cunoscuți și astfel de evenimente nu sunt tolerate de asociația noastră. Asociația vindecătorilor practicieni din Germania detestă astfel de comportamente“.

 

     Printre comentariile iresponsabile făcute de Donald Trump (foto)în campania sa pentru câștigarea locului de candidat la prezidențialele americane din partea Partidului Republican s-au strecurat și unele privind legătura dintre vaccinuri și autism. Politicianul aderă la teza deja infirmată de știință cum că vaccinurile ar cauza autism, dar spune că nu dă vina pe ele pentru propriile probleme cu memoria. Ne-am liniștit. Nu e prima dată când Trump își împarte înțelepciunea și spune anecdote despre nocivitatea vaccinurilor, dar acum, dată fiind vizibilitatea campaniei, Academia Americană de Pediatrie s-a autosesizat și a transmis un comunicat de presă în care corectează afirmațiile nesusținute ale politicianului-vedetă, arătând că ipoteza care leagă vaccinul de autism a fost infirmată de un corp robust de studii medicale și că este periculos pentru sănătatea publică să fie sugerat contrariul.
 
     „Mult din ceea ce face Trump este enervant, dar de data aceasta este un lucru grav. Vaccinurile sunt, în principiu, singura cauză a autismului pe care oamenii de știință chiar au exclus-o cu dovezi“, spune profesorul californian Jack Pitney citat de ziarul britanic The Guardian.

 

  Cel mai mare producător de vaccinuri din Asia, Institutul Serum din India, plănuiește să aplice pentru obținerea aprobării accelerate a lansării unui tratament pentru febra denga în India. Anunțul a fost făcut de directorul executiv al companiei, care ar putea astfel să devină prima la nivel global care lansează un medicament împotriva virusului respectiv. India se confruntă în prezent cu o creștere a ratei prevalenței febrei denga, iar în capitala New Delhi se desfășoară cea mai mare epidemie din ultimii cinci ani, accentuată de adoptarea unor măsuri nepotrivite de sănătate publică menite să combată boala, transmisă prin țânțari. Febra denga e frecventă în India, iar vârful incidenței se atinge în octombrie, după ploile musonice.
Serum a cumpărat drepturile exclusive de la laboratorul de biotehnologie Visterra (SUA) pentru a comercializa produsul său inovator pe bază de anticorpi monoclonali, VIS513, ca tratament pentru febra denga, pe subcontinentul indian. Tranzacția a atins valoarea de 39 de milioane de dolari. Momentan însă, VIS513 a fost testat doar pe animale. Indienii au cerut aprobarea guvernului pentru a importa anticorpii și a efectua studii clinice în India. „Odată ce injectezi acest ser unui pacient cu denga, ar trebui să vezi rezultatele în trei-patru zile sau chiar mai devreme“, a precizat un reprezentant al companiei, adăugând că „nu va fi un studiu clinic normal, pentru că nu avem nevoie de mii și mii de oameni pentru a dovedi siguranța și eficiența produsului“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe