Newsflash
Știri

Parturiţia la domicliu, perspective socio-antropologice şi medicale

de Stud. Ionuţ Isaia JEICAN - mar. 28 2012
Parturiţia la domicliu, perspective socio-antropologice şi medicale

            Întâlnirea Atelierului de Filosofie şi Antropologie Medicală din februarie 2012 a avut loc în ultima zi a lunii, la biblioteca Clinicii Medicală II din Cluj-Napoca. Discuţiile au fost moderate de dl conf. univ. Király István, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca, coordo­nato­rul atelierului. Tema propusă pentru această întrunire a fost: Naşterea acasă – practică din trecut, premise pentru viitor. Pe marginea acestui subiect, dna Elena Bărbulescu, antropolog, cerce­tător şti­inţific la Institutul „Arhiva de folclor“ al Academiei Române, a sistematizat rezultatele unor cercetări proprii.

            Naşterea acasă. În perioada 1995–2010, dna Elena Bărbulescu a realizat o serie de interviuri cu femei din şapte comune clujene, având ca temă rememorarea propriilor naşteri. Perioada luată în studiu a fost 1948–1989. „Există puţine cercetări pe acest subiect în domeniul ştiinţelor umaniste“, preciza cercetătoarea amintită, în justificarea alegerii temei.
         În anii ’50 ai secolului trecut, naşterea acasă era practica obişnuită. Din interviuri, se desprinde concluzia că naşterea era un eveniment simplu, obişnuit, ce putea să aibă loc în casă, la câmp, în drum spre sau de la fântână, în şură sau alte anexe gospodăreşti. Importanţa prestabilită consta în naturaleţea actului, iar în plan simbolic se considera că Dumnezeu trimite copilul, ca o formă de binecuvântare. Majoritatea femeilor incluse în studiu (cu vârste între 60 şi 80 ani la momentul interviului) au declarat că nu au fost niciodată la o consultaţie ginecologică şi au născut stând în genunchi, unele fiind singure în acele momente.
           Odată cu instalarea comunismului în România, a început să se dezvolte o politică pronatalitate. Astfel, una din priorităţi a fost construirea de noi dispensare, dotate cu sală de naşteri. În 1970, naşterea la domiciliu devenise un eveniment sporadic. Din perspectivă antropologică, schimbarea locaţiei partu­riţiei, eveniment major în viaţa mamei şi a nou-născu­tului, determină modificări importante la nivel social.
          Fuga de medic. Naş­terea acasă pre­su­punea un eveniment co­lectiv-co­mu­nitar: prezenţa moaşei empirice (o femeie care născuse mai mulţi copii şi asistase la multe naşteri) şi a unei persoane alese după empatie (mamă, soţ, soacră, vecină). Antropologii susţin că naşterea la spital a rupt legătura comunitară, evenimentul având loc într-un spaţiu cultural extern. S-a observat revolta cu care sătencele au privit naşterea la dispensarul comunal sau la maternitate: „Comunitatea percepea că apari cu copilul în sat, pentru că el nu se năştea acolo. Femeile erau forţate să nască într-o poziţie chinuitoare, sub asistenţa personalului medical, care dovedea deseori lipsă de empatie. Naşterea la spital a făcut ca femeile să se simtă neajutorate şi dislocate, iar actul naşterii să devină depersonalizat“, a afirmat dna Elena Bărbulescu. Aşa s-a născut refuzul de a naşte la maternitate, refuzul de a îngriji nou-născutul după regulile sugerate de medic, analizate antropologic drept un răspuns la dezechilibrul cultural creat. Dl conf. univ. I. Király a subliniat importanţa educaţiei sanitare a mamei în scăderea ratei mortalităţii materne şi infatile, iar reprezentanta sociologilor a precizat că, prin naşterea la spital, se pierde naturaleţea actului şi se perturbă mecanismul acestui „canon al suferinţei“.
       Temeri nejustificate. Personalul medical a fost „susţinut“ de… doi studenţi ai Facultăţii de Medicină Gene­rală, prezenţi la şedinţa atelierului. Aceştia au încercat să argumenteze ştiin­ţific beneficiile naşterii asistate de medic. Adoptarea poziţiei ginecologice (litoto­mică dorsală) în timpul naşterii e nece­sară pentru monitorizarea maternă corectă, contribuie la nealterarea hemo­dina­micii materne şi a dinamicii uterine, oferind posibilitatea realizării unui abord venos şi accesul la masca cu oxigen. În această poziţie, sacrul nu este susţinut pe o suprafaţă dură (pentru posibilitatea creşterii diametrului antero-posterior), membrele inferioare sunt nelegate (pentru permiterea accentuării flexiei coapselor pe abdomen) şi nu prea distanţate (pentru prevenirea extensiei rupturii/epiziotomiei). Dacă femeia naşte în genunchi şi este singură, poate exista riscul ca nou-născutul să nu fie prins şi acesta să sufere un traumatism cranio­cere­bral ori multiple alte leziuni ce-i pot periclita viaţa. În sala de naşteri, expulzia fătului se reali­zează în condiţiile antisep­siei, imposibil de realizat la domiciliu (sterilizarea aerului prin radiaţii UV, cear­şafuri şi halate sterilizate în autoclav). Se previne astfel apariţia infecţiilor micro­biene, ce pot fi chiar letale. Monitorizarea maternă şi feta­lă, tratarea suferinţelor fetale, precum şi rezolvarea rapidă a vreunei urgenţe me­dico-chirurgicale apă­rute pe parcurs con­stituie reale avantaje. Atunci când sim­bolistica mistico-religioasă devine deri­zorie şi creşte riscul de mortalitate, ea trebuie îndepărtată, iar problemele privite cu maturitate, seriozitate şi gândire ştiinţifică.
      Studenţilor li s-a replicat că majorita­tea medicilor neglijează latura psiho­so­ma­tică a fenomenului, iar ei nu fac altceva decât să reproducă cunoştinţele învăţate la şcoală, fără a încerca să privească spre variante alternative…
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe