Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Paracetamolul luat în timpul sarcinii afectează comportamentul copiilor

Viața Medicală
Theodora Şutiu marţi, 17 septembrie 2019, ora 13:15

Un studiu publicat luni de Epidemiologia pediatrică și perinatală (Paediatric and Perinatal Epidemiology) arată că administrarea de paracetamol în timpul sarcinii poate provoca probleme copiilor după naștere.

Lucrarea a analizat existența unei conexiuni între administrarea banalului medicament la jumătatea sarcinii și comportamentul bebelușilor și copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni și 11 ani, cu memorie și coeficientul de inteligență (IQ) testate până la vârsta de 17 ani. Paracetamolul este frecvent folosit de medici pentru tratatea durerilor.

 

Concluziile cercetătorilor

 

Cu ajutorul informațiilor incluse în chestionarul din studiul „Copiii din Bristol din anii 90”, condus de profesorul Jean Golding, cercetătorii au ajuns la concluzia că anumite aspecte comportamentale copiilor a 43% dintre mamele care au luat paracetamol în luna a șaptea de sarcină sunt diferite făță de cele ale mamelor care nu au luat.

Concret, cercetătorii au descoperit o asociere paracetamol și hiperactivitate și probleme de atenție, precum și cu alte comportamente dificile la copiii mici. Totuși, aceste efecte nu s-a mai manifestat la copii atunci când acești au terminat școala primară. Conform aceluiași studiu, băieții sunt mai predispuși la aceste efecte adverse.

„Descoperirile noastre se adaugă la o serie de rezultate cu privire la dovezile privind efectele adverse posibile ale luării paracetamolului în timpul sarcinii, cum ar fi probleme cu astmul sau comportamentul la urmași. Acesta consolidează sfaturile ca femeile să fie prudente atunci când iau medicamente în timpul sarcinii și să solicite sfaturi cadrelor medicale acolo unde este necesar.

Este important ca rezultatele noastre să fie testate în alte studii - nu am fost în măsură să arătăm o legătură cauzală, ci mai degrabă o asociere între două rezultate. De asemenea, ar fi util acum să evaluăm dacă în cazul copiilor mai mari și adulțiilor sunt aceleași efecte, adică dacă nu au cumva probleme de comportament dacă mama lor ar fi luat paracetamol”, a declarat Jean Golding.

Etichete: sarcina paracetamol efecte negative studiu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC