Newsflash
Știri

Până la 15% dintre pacienții cu LLC nu răspund la tratamentul clasic

de Cristina GHIOCA - nov. 13 2019
Până la 15% dintre pacienții cu LLC nu răspund la tratamentul clasic

În ultimii ani, tratamentul leucemiei limfocitare cronice (LLC) s-a schimbat radical, citostaticele fiind înlocuite cu terapii inovatoare, care au o eficiență sporită și un risc mai mic pe termen lung, dar care sunt și foarte costisitoare.

DSC_8370 În populația nativă există un subgrup variabil, de 5-15% pacienți cu LLC, cu risc genetic crescut de răspuns inadecvat la linia de tratament clasică, care cuprinde chimioterapie în combinație cu imunoterapie. Aceștia trebuie identificați încă de la diagnosticare, a atras atenția conf. dr. Horia Bumbea, vicepreședintele Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății, în cadrul unei dezbateri privind îmbunătățirea managementului LLC în România, organizată recent la București.

Alți pacienți care trebuie identificați înainte de începerea tratamentului sunt cei cu alți factori genetici de risc sau cu comorbidități, a adăugat conf. dr. Horia Bumbea. Totodată, el a subliniat că o treime dintre cele 900 de noi cazuri identificate anual în România necesită tratament imediat, o treime dintre bolnavi trebuie urmăriți, deoarece la un moment dat vor necesita tratament, iar restul nu vor avea nevoie de terapie.

Elementele esențiale în gestionarea afecțiunii

În ultimii ani, pe piață au apărut numeroase medicamente noi, dar este necesar și un diagnostic specific și complex al LLC, potrivit prof. dr. Alina Tănase, astfel încât pacienții să primească un tratament inovativ personalizat: „Profilul genetic și molecular ne ajută să facem tratament personalizat. Dar pentru asta ne trebuie diagnostic complet încă de la început. Cred că ar trebui să avem și un registru de boală în care să concluzionăm eficiența tratamentului acestor pacienți”, a explicat președintele Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății.

Un prim proiect pentru crearea unui astfel de registru se derulează în prezent la Spitalul Universitar de Urgență București, prin intermediul Societății Române de Transplant Medular. „Există deja platforma făcută, aici sunt introduse datele generale ale pacientului, dacă primesc sau nu tratament, ce tip de tratament, datele clinice care permit evaluarea pacientului și stadializarea clinică, investigații care se fac la fiecare vizită, linii de tratament, inclusiv tipul de răspuns. Pentru a introduce aceste date, avem nevoie de personal care să se ocupe exclusiv de administrarea acestui registru”, a punctat conf. dr. Horia Bumbea.

Investigațiile performante, cheia diagnosticării

Specialiștii prezenți la dezbatere au amintit că LLC este cea mai frecventă formă de leucemie a adultului, care poate fi diagnosticată cu ajutorul unor investigații performante, foarte bine stabilite de ghidurile internaționale. Astfel de investigații sunt imunofenotiparea și testele de citogenetică sau de biologie moleculară, „care arată care ar fi prognosticul și evoluția acelui pacient, plus răspunsul la tratament”, după cum a explicat prof. dr. Anca Lupu, președintele Societății Române de Hematologie.

Aproximativ 3.200 de români suferă de leucemie limfocitară cronică, boala fiind mai des întâlnită la vârstnici, grup care prezintă și numeroase comorbidități: hipertensiune arterială (46%), afecțiuni cardiace (13%), fibrilație atrială (6%), accident vascular cerebral (6%). Nevoile de tratament și de îngrijire ale pacienților sunt mari, însă numărul medicilor care îi pot urmări este insuficient, spun specialiștii din domeniu. Potrivit acestora, în prezent, în România există doar 260 de medici hematologi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe