Newsflash
Știri

Paleogeneticianul suedez Svante Pääbo a câștigat premiul Nobel pentru medicină

de Dorina Novac - oct. 3 2022
Paleogeneticianul suedez Svante Pääbo a câștigat premiul Nobel pentru medicină

Paleogeneticianul suedez Svante Pääbo a fost desemnat luni, 3 octombrie, laureatul premiului Nobel pentru medicină pe anul 2022.

Premiul Nobel
Sursă imagine: Nobel Prize // Facebook

„Prin dezvăluirea diferenţelor genetice care disting toţi oamenii în viaţă de hominizii dispăruţi, descoperirile sale au oferit baza pentru a explora ceea ce ne face pe noi, oamenii, atât de unici. (...) Diferenţele genetice dintre Homo Sapiens şi cele mai apropiate rude ale noastre, acum dispărute, au fost necunoscute până când au fost identificate graţie cercetărilor lui Svante Pääbo”, a anunţat luni Comitetul Nobel.

Svante Pääbo a descoperit că a avut loc un transfer de gene între aceşti hominizi azi dispăruţi şi Homo sapiens, scrie Agerpres.

Citește și: Premiile Nobel: 5 lucruri pe care trebuie să le știți

Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanţă fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacţionează la infecţii.

Svante Paablo
Imagine: Linda Vigilant

Tatăl său, Sune Bergström, a primit, de asemenea, Premiul Nobel pentru Medicină în 1982.

Svante Pääbo s-a născut la Stockholm în 1955, însă a lucrat la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, din 1999.

Premiul este însoţit de o recompensă în valoare de 10 milioane de coroane (circa 920.000 de euro).

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat americanilor Ardem Patapoutian şi David Julius pentru descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe