Newsflash
Știri

Pacienții cer să fie implicați în realizarea Planului Național de Cancer

de Dorina Novac - iul. 22 2021
Pacienții cer să fie implicați în realizarea Planului Național de Cancer

Reprezentanții asociațiilor de pacienți din România consideră că pacienții ar trebui să fie implicați de la bun început în realizarea oricărei strategii de sănătate, inclusiv a Planului Național de Cancer.

Asociația Română de Cancere Rare a organizat, miercuri, un webinar cu participare internațională, Share Experience, cu tema „Accesul pacienților la diagnostic și tratament în vremea pandemiei”.

pacient cu cancer

La webinar au vorbit Domenica Taruscio, medic, Institutul Superior de Sănătate din Italia și Annalisa Scopinaro, președinta UNIAMO, Federația Italiană de Boli Rare. Moderatoarea întâlnirii a fost Dorica Dan, președinta ARC Rare.

„În webinarul de astăzi am aflat că trebuie să luptăm împreună pentru a salva vieți prin screening, urmând exemplul Italiei, campionii Europei. De asemenea, am aflat că EuroPlan a demonstrat că pentru a avea un plan național de cancer sau orice strategie de sănătate, trebuie să existe un grup de lucru interdisciplinar, intersectorial, având pacienții implicați de la bun început pentru evaluarea nevoilor, stabilirea priorităților și a indicatorilor de monitorizare”, a declarat Dorica Dan, președinte ARC Rare.

Potrivit unui comunicat de presă, persoanele cu boli rare au fost afectate de modificările cauzate de pandemia de COVID -19.

„O provocare importantă a fost accesul la tratamentul perfuzabil în spital, terapii și recuperare (kinetoterapie, masaj, terapie comportamentală, logopedie, consiliere psihologică) în spitale sau diverse centre și imposibilitatea efectuării tratamentului la domiciliu din lipsa cadrului legislativ adecvat”, se arată în comunicat.

De asemenea, pentru perioada de alertă a fost aprobat tratamentul la domiciliu, dar nu a fost prevăzut un buget pentru acesta.

„Experiența ultimului an ne-a arătat că trebuie să învățăm să cooperăm mai bine. Colaborarea dintre asociațiile de pacienți și profesioniștii în sănătate, precum și colaborarea internațională și schimbul de experiență, sunt foarte importante, mai ales în pandemie”, a adăugat Dorica Dan.

Seria de webinarii Share Experience este un proiect al Asociației Române de Cancere Rare, susținut de Novartis, Janssen, Pfizer și AstraZeneca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe