Newsflash
Știri

Pacient în convalescență după COVID-19, supus unei intervenții extreme de chirurgie pancreatică

de Dorina Novac - oct. 28 2020
Pacient în convalescență după COVID-19, supus unei intervenții extreme de chirurgie pancreatică

În cadrul Secției Chirurgie I a Spitalului Militar Central a fost realizată prima intervenție de chirurgie pancreatică extremă, efectuată la un pacient în convalescență după infecția recentă cu SARS-CoV-2.

Potrivit unui comunicat al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, este vorba despre un pacient în vârstă de 67, diagnosticat cu o tumoră malignă pancreatică, la limita rezecabilității (tumora cefalopancreatică cu extensie corporeală, invazie duodenală și invazie de ax venos mezenterico-port).

intervientie la militar
Sursă imagine: Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”

 

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 10 ore.

„În luna august a acestui an, pacientul a prezentat simptome tipice infecției cu SARS-CoV-2, care au motivat realizarea unui examen CT toraco-abdominal, investigație care a evidențiat modificări pulmonare specifice bolii COVID-19, dar care a permis și descoperirea tumorii pancreatice”, se arată în comunicat.

Ca date clinice preoperatorii, pacientul prezenta un status nutriţional alterat moderat, în contextul bolii oncologice – anemie uşoară, diabet zaharat tip 2 şi hipertensiune arterială, ambele relativ bine controlate terapeutic.

„Protocolul chirurgical, aplicat în acest caz, a constat într-o duodenopancreatectomie totală, în bloc, cu rezecția axului venos mezenterico-port, limfodisecție radicală locoregională extinsă, conform unei tehnici moderne de chirurgie pancreatică avansată”, informează sursa citată.

Abordarea perioperatorie şi anestezică a avut ca principii fundamentale menţinerea, pe cât de mult posibil, a unui echilibru funcţional în contextul unei agresiuni chirurgicale majore şi reducerea amplorii stării postagresive inerente unei astfel de intervenţii.

Intervenția chirurgicală s-a desfășurat fără incidente majore, iar pacientul a fost admis, postoperator, în serviciul de Terapie Intensivă, unde au fost continuate protocoalele terapeutice specifice acestor cazuri.

Pacientul a fost externat, din Secţia ATI, la 6 zile postoperator, cu stare bună fără disfunţii de organ, cu reluarea posibilităţii alimentării şi hidratării orale şi control glicemic satisfăcător.

„În cea de-a zecea zi postoperator, pacientul a fost readmis în Secția Terapie Intensivă, pentru deteriorarea, bruscă şi severă, a statusului neurologic, manifestat prin agitaţie psihomotorie extremă; crize comiţiale subintrante şi comă”, potrivit SMC.

Cu tratamentul nespecific anterior menţionat, starea clinică a pacientului s-a ameliorat în următoarele 36 h, fapt ce a permis ca pacientul să fie extubat şi retransferat, în următoarea zi, pe Secţia Chirurgie 1.

Echipele implicate în gestionarea şi soluţionarea acestui caz au fost conduse de locotenent colonel medic dr. Augustin Dima, medic primar chirurgie generală și colonel medic dr. Narcis Tănase, medic primar anestezie-terapie intensivă.

Echipa chirurgicală a fost formată din dr. Tanita Stancu și dr. Șerban Spiratos, ambii medici rezidenți chirurgie generală, iar cea anestezică a fost completată cu dr. Denisa Simion, medic rezident ATI.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe