Newsflash
Știri

Oxigen pentru Obama

de M. V. A. - apr. 30 2014
Oxigen pentru Obama

• Încă un episod din conflictul comercial dintre indus­tria medicamentelor inovative şi cea a genericelor.

   Compania farmaceutică Pfizer a fost de acord să plătească 190 de milioane de dolari pentru a stinge o acţiune în justiţie în care era acuzată că ar fi încercat întârzierea intrării pe piaţă a versiunii generice, şi deci mai ieftine, a antiepilepticului Neurontin, produs de Pfizer. Procesul a fost deschis încă din 2002 de cumpărătorii de Neurontin care susţin că Pfizer i-a obligat prin acţiunile sale să achiziţioneze tratament la un preţ exagerat. Neurontin-ului i s-a făcut publicitate în mod ilegal, după cum a constatat guvernul federal american care a amendat compania Pfizer cu 430 milioane de dolari. Cu toate acestea, oficialii Pfizer nu-şi admit greşeala şi susţin că înţelegerea încheiată „reflectă dorinţa companiei de a se concentra pe afacerile sale şi pe nevoile pacienţilor şi prescriptorilor, reducând în acelaşi timp costurile unui proces îndelungat“.

 

 • Barack Obama anunţă succesul campaniei de recrutare în Obamacare.

   Aproape 8 milioane de americani au încheiat o asigurare de sănătate în cadrul Obamacare, o proporţie semnificativă dintre aceştia fiind tineri. După recenta demisie a Kathleenei Sebelius, care deţinea portofoliul sănătăţii în guvernul federal american, vestea reprezintă o necesară gură de oxigen pentru reforma sănătăţii declanşată de administraţia Obama şi criticată extrem de dur de opoziţia republicană. Proiecţiile analiştilor independenţi susţin că în acest an 84% din americanii sub 60 de ani vor avea asigurare medicală, faţă de 80% la începutul anului, până în 2016 procentul urmând să ajungă la 89%. Biroul pentru Buget al Congresului american a constatat că, în contradicţie cu temerile republicanilor, costul unei asigurări medicale nu va creşte pentru cei care obţin asistenţă guvernamentală. În acest an vor fi economisite 5 miliarde de dolari datorită Obamacare. Companiile de asigurări medicale s-au adaptat prin scăderea numărului de medici cu care au încheiat contracte. Nu se ştie încă dacă rezultatul va duce la apariţia unor liste de aşteptare, similare celor din Marea Britanie. Un editorial al Washington Post, cotidian care nu este în mod special prietenos cu administraţia Obama, susţine că situaţia actuală este totuşi „încurajatoare“. Totul va dispărea însă dacă administraţia americană nu va reuşi să împiedice creşterea preţului unei asigurări medicale încheiate pe piaţa Obamacare. Iar acest lucru va depinde de măiestria Sylviei Mathews Burwell, propunerea pentru noul „ministru“ american al sănătăţii. 

 

 • Virus responsabil de demiterea unui ministru al sănătăţii.

   Sindromul respirator din Orientul Mijlociu, supranumit MERS şi cauzat de un coronavirus, a făcut până în prezent 81 de victime. Cele mai multe victime au fost înregistrate în Arabia Saudită. De-a lungul regatului s-au înregistrat 261 de cazuri de infecţie cu MERS, numărul ridicat de cazuri fiind efectul unor modificări ale virusului sau al unei monitorizări insuficient de active a infecţiilor. Ministrul saudit al sănătăţii, Abdullah al-Rabiah, a fost destituit din funcţie ca urmare a răspândirii infecţiei, timp în care panica a cuprins unele localităţi saudite. 

 

 • Paturi prea puţine, infecţii prea multe în Marea Britanie.

   NICE, celebrul institut britanic de sănătate, a anunţat că rata infecţiilor în spitalele britanice este inacceptabil de mare. Unul din 16 pacienţi trataţi într-un spital englez contractează o infecţie, cel mai frecvent întâlnite fiind pneumonia, infecţiile urinare, infecţiilor plăgilor operate şi ale tractului respirator inferior. Recomandarea NICE este ca medicii şi asistenţii medicali să-şi dubleze eforturile de a păstra igiena. În acelaşi timp, un raport OECD a constatat că Marea Britanie este, cu excepţia Suediei, ţara cu cele mai puţine paturi de spital pe cap de locuitor din UE. Spre deosebire de Germania (cu 8,3 paturi/1000 de locuitori), Ungaria (7,2 paturi/mie), Polonia (6,6 paturi/mie), Slovenia (4,6 paturi/mie), Marea Britanie are trei paturi pentru fiecare o mie de locuitori. Din perspectiva britanică, acest simptom semnalează o potenţială problemă, luând în calcul şi fenomenul listelor de aşteptare specific din Regat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe