Newsflash
Știri

Originalitatea tinerei parce

de Geo VASILE - dec. 5 2011
Originalitatea tinerei parce
   Născută în 1967 la Bucureşti, Eugenia Ţarălungă şi-a luat licenţa în tehnologie chimică (1991), a frecventat cursurile unei şcoli de jurnalism (1993), dar şi ale şcolii de radio BBC (1994) şi de relaţii cu publicul. Este redactor al Editurii Muzeului Naţional al Literaturii Române. Debutează cu volumul „Mici unităţi de percepţie“ (2002), care a câştigat premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România. Virtuţile esenţiale ale cărţii sunt acida luciditate epică, analitică şi totodată ludică a textelor, dispuse din punct de vedere grafic ca nişte mici proze desprinse dintr-un jurnal – falsă confesiune.
   Titlul puţin straniu al următorului volum – biu, poeme şi texte bloc (Cluj-Napoca, Editura Limes, 2010) – ni-l explică autoarea însăşi, pe un ton cu adevărat emoţionant. Ne spune, aşadar, că geneza volumului purcede de la nevoia de a vorbi cu cineva şi în faţa căruia să se poată justifica. Ne permitem aici şi o teamă subiacentă de a fi abandonată. Litera i reprezintă vocala verticalităţii, a iubirii; litera u este o urmă, o ultimă vocală, un urlet la lună, o uitare, o uluire; iu este chiar începutul iubirii, b este o blocadă sau un blocaj ca orice consoană, dependent de a, iar împreună cu a, o dezminţire a ceea ce am început să zicem sau să facem, şi în acelaşi timp începutul binelui, al botezului… Poeta sfârşeşte prin a ne aminti expresia britanică be you, adică „fii tu însuţi“. În fine acest biu, căruia i se atribuie un suflet, ţine loc de copilul pe care autoarea şi-l visează şi doreşte atât de mult.
   Aşadar, o carte – nou-născut în care Eugenia Ţarălungă şi-a pus atâtea speranţe… textuale de tânără parcă sălăşluind pe linia de demarcaţie dintre virtual şi real, dintre glacialitate şi pietate, dintre talazul emoţiilor şi tentaţia nemântuită de a uimi, a ului prin retractilitate şi resemnare. Nimic nu e întâmplător. Este vorba de un amestec de poezie şi proză, de doliu, de umilinţă, de reculegere şi recurs la memorie, de joc fonematic şi de nostalgie narativă tip Mircea Ivănescu, de o căutare (cu orice preţ, uneori) a autenticităţii.
   Din punct de vedere al stilului, preferăm să reproducem comentariul critic al Ruxandrei Cesereanu: „Poeta a apelat la variate tehnici de aglutinare, astfel încât să imprime cititorului senzaţia de aluvionar şi patinoar existenţial, capturat, din când în când, în insectarul pe care fiecare din noi, autori şi cititori, cei dinăuntru şi cei dinafară, îl râvnim, măcar pentru faptul că ne suntem propriile personaje de studiat la microscop“. Exemplară, pars pro toto, ni se pare o poezie demnă de imaginarul şi mâhnirea ludică borderline a suprarealiştilor europeni André Breton, Gellu Naum, Leonid Dimov, Virgil Mazilescu şi VictorBrauner, intitulată „neputinţa e cel mai feroce impiegat“:
 
înainte de strepezire
nici heliul feeric zburător
nici litiul taumaturg
nu intraseră în viaţa mea
doar cromul şi alte metale
cu aceeaşi valenţă
şi roci din numeroase straturi geologice
turmalina schimbătoare
a aghiotantului din munţi
în căutarea indicatoarelor binefăcătoare
degeaba visam logodnele
de la Padina
sau alte schimbări de macaz
neputinţa e cel mai feroce impiegat
şi beţia insomniilor nu te priveşte
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe