Newsflash
Știri

Ordin de merit pentru decanul de la Cluj

de Demostene ŞOFRON - mar. 16 2018
Ordin de merit  pentru decanul de la Cluj

Decanul Facultății de medicină din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Buzoianu, a primit, marți, 13 martie, Ordinul național de merit în grad de cavaler al Republicii Franceze, printr-un decret semnat de președintele Emmanuel Macron. Astfel, ea devine prima femeie din Cluj care primește înalta distincție, înmânată de Michele Ramis, ambasadoarea Republicii Franceze la București.

Acordarea acestei distincții se datorează activității de peste zece ani a Ancăi Buzoianu în slujba dezvoltării francofoniei în mediul academic și medical clujean. Printre altele, a organizat Zilele universitare francofone de pedagogie în științele de sănătate, a luptat pentru învățământul medical la Facultatea de medicină, pentru obținerea certificatului de recunoaștere a calității – Label CIDMEF, adaptarea curriculei Facultății de medicină la cerințele școlilor europene moderne, introducerea unor discipline noi, educație interprofesională etc.

„Este o zi excepțională, pentru că decorăm o femeie (...) cu o personalitate puternică. Facultatea de medicină a organizat numeroase evenimente în care francofonia a stat în centrul atenției. Plusul l-a dat sublinierea rolului pe care prof. dr. Anca Buzoianu l-a avut și îl are în dezvoltarea și perpetuarea bunelor relații de colaborare dintre Franța și România, dar și pentru a scoate în evidență rolul pe care aceasta l-a avut și îl are în promovarea spiritului, tradiției și științei franceze în spațiul clujean și nu numai”, a spus Michele Ramis.

Anca Buzoianu este medic primar în specialitățile pediatrie și farmacologie clinică și președinte fondator al Asociației Decanilor Facultăților de Medicină din România. Domeniile sale de cercetare sunt legate de farmacologia experimentală privind studiul durerii și al inflamației, domeniul neuropsihofarmacologiei, terapia personalizată. Are șase cărți publicate ca autor unic, 65 de articole indexate Web of Knowledge (26 de articole ca autor principal), 70 de articole în alte baze de date internaționale (54 ca autor principal).

„În urmă cu zece ani, eram prima femeie decan din istoria facultății și am preluat de la predecesorii mei datoria asumată de a continua să dezvolt legăturile tradiționale și filonul francofon deja existent în facultate. Unul dintre principalele mele proiecte (...) pe parcursul celor trei mandate de decan (...) a vizat dezvoltarea secției francofone a Facultății de medicină din Cluj și creșterea internaționalizării facultății. (...) Facultatea de medicină, care anul viitor va împlini o sută de ani, a fost de la bun început construită după modelul academic francez. Astăzi avem, la cele trei facultăți, peste 2.000 de studenți străini, 1.000 de studenți sunt francofoni, dintre care 919 studenți francezi. (...) Distincția oferită de Republica Franceză mă onorează, dar onorează profund întreaga noastră echipă”, a subliniat Anca Buzoianu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe