UNICEF a dat publicităţii raportul Starea copiilor lumii 2012: copiii din mediul urban, din care reiese că urbanizarea dezavantajează milioane de copii, care nu au acces la servicii vitale. În prezent, 60% din creşterea populaţiei urbane se datorează copiilor născuţi în mediul urban. Oraşele oferă avantajul şcolilor, al clinicilor şi al locurilor de joacă. Dar, în întreaga lume, tot ele găzduiesc unele dintre cele mai adânci disparităţi în ceea ce priveşte sănătatea, educaţia şi oportunităţile la care au acces copiii. Cei care trăiesc în mahalalele şi cartierele sărace sunt printre cei mai defavorizaţi şi mai vulnerabili din lume, fiind privaţi de servicii de bază şi fiindu-le negat dreptul la prosperitate. Lipsurile cu care se confruntă copiii din comunităţile urbane sărace sunt mascate de datele statistice generale, care iau în considerare populaţia urbană per ansamblu. Este extrem de important să se pună accent pe echitate, acordându-se prioritate celor mai defavorizaţi copii, indiferent de locul în care trăiesc.
UNICEF îndeamnă guvernele să pună copiii în centrul planificării urbane, dar şi să extindă şi să îmbunătăţească serviciile acordate tuturor. Pentru început, e nevoie de date exacte, pentru a ajuta la identificarea disparităţilor din rândul copiilor de la oraş şi a modalităţilor prin care acestea pot fi reduse. Volumul insuficient al datelor dovedeşte că aceste probleme sunt neglijate. În timp ce administraţiile de la toate nivelurile ar putea face mai mult, una din cheile succesului constă în acţiunea comunitară.
Raportul îndeamnă la o mai bună recunoaştere a eforturilor comunitare menite să elimine sărăcia urbană şi dă exemple de parteneriate concrete cu populaţia urbană săracă, inclusiv cu copiii şi adolescenţii.
Acestea au rezultate tangibile, precum ar fi îmbunătăţirea infrastructurii publice, un nivel mai ridicat de educaţie sau o mai bună pregătire în caz de dezastru.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe