Newsflash
Știri

Oprescu arestat

de Dan Dumitru MIHALACHE - sept. 17 2015
Oprescu arestat
     Chirurgul Sorin Oprescu, primarul gene­ral al Capitalei, a fost arestat pentru 30 de zile, în urma unei decizii a magistraților de la Tribunalul București, la acuzația procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de luare de mită. Mandatul de arestare a fost emis în noaptea de duminică spre luni, decizia fiind executorie, dar nu definitivă. De altfel, avocații primarului au contestat-o deja.
     Potrivit referatului DNA, în perioada 2013–2015, la nivelul primăriei Capitalei, un grup „bine organizat“ a înființat un sistem la care au aderat mai mulți angajați, inclusiv Sorin Oprescu, în care firmele ce doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului general „trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlu de mită, primarului municipiului București și altor factori de decizie din cadrul aparatului din subordinea primarului, dar și conducerii instituțiilor publice din subordinea aceleiași persoane“.
     Suma pe care se spune că ar fi primit-o în acea seară primarul bucureștean de la unul din denunțători – persoană de încredere a acestuia – este de 25.000 de euro, din care asupra sa s-au descoperit 5.000 de euro inscripționați cu „MITĂ“; se pare că momentul ar fi fost filmat de denunțător. Procurorii DNA spun că acești bani ar fi reprezentat doar o tranșă dintr-un total de 60.000 de euro pe care primarul trebuia să îi primească.
     Unul dintre denunțători, spun anchetatorii, le-ar fi mărturisit acestora că în perioada 2013–2015 i-ar fi dat primarului general circa un milion de euro mită, cu ocazia fiecărei întâlniri acesta înmânându-i lui Oprescu sume cuprinse între 20.000 și 60.000 de euro.
     Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat că dosarul în care Sorin Oprescu este cercetat de procurorii acestei instituții a fost deschis în urma unor plângeri depuse, în luna martie a acestui an, de două persoane fizice, altele decât persoana care i-ar fi dat banii.
    Arestarea edilului bucureștean vine după alte câteva arestări în cadrul primăriei Capitalei, care s-au produs în ultimul an: fostul șef al Direcției de infrastructură a primăriei generale, un funcționar în cadrul serviciului de urbanism, precum și consilierul personal al lui Oprescu, Solomon Wigler.
    În aceeași seară, alături de Sorin Oprescu, au mai fost reținuți: șoferul său, șefa Centrului cultural „Palatele Brâncovenești“ și adjunctul acesteia, precum și directorul economic al primăriei generale. Agenția Națională de Integritate a anunțat, de asemenea, că a declanșat procedura de verificare a averilor primarului și a celor trei funcționari reținuți de DNA.
     Luni, Casa Regală a anunțat și ea că retrage Ordinul „Coroana României“, pe care i-l decernase lui Sorin Oprescu la 12 mai 2013, pentru „bunele practici în dezvoltarea urbană a Capitalei“.
     Sorin Mircea Oprescu a fost director al spitalelor Universitar și Elias din București, iar din iunie 2008 ocupă funcția de primar general al Capitalei – se află la al doilea mandat. A fost președintele Colegiului Medicilor București (1999–2008), senator PSD de București în două legislaturi (2000–2004, respectiv, 2004–2008), este profesor universitar la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila“ București și membru titular al Academiei de Științe Medicale (din 2009), instituții care, la închiderea ediției, nu au comunicat vreun punct de vedere cu privire la arestarea profesorului Oprescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe