Newsflash
Știri

Oportunități pentru inovatorii din Sănătate

de Cristina GHIOCA - ian. 31 2020
Oportunități pentru inovatorii din Sănătate

Românii au la dispoziție și anul acesta programe de instruire, mentorat sau finanțare în sănătate. Anul trecut, de astfel de oportunități au beneficiat peste 1.500 de talente și mai mult de 50 de start-upuri din Europa Centrală, de Est și de Sud.

Ideile medicale inovatoare pot prinde contur în cadrul programelor de educație și accelerare în domeniul sănătății. În acest sens, organizația nonprofit EIT Health a anunțat câteva dintre oportunitățile disponibile în 2020. Programul Wild-Card încurajează inovatorii europeni să prezinte propuneri în domeniile sănătății femeilor și terapiei digitale. Aflat în al treilea an de derulare, acest program încearcă să sprijine cele mai promițătoare echipe și să transforme ideile lor în afaceri. În acest sens, va crea mai întâi și apoi va investi până la 2 milioane de euro în două proiecte care forțează limitele în zona de inovație în sănătate. Înscrierile se pot face până la 9 februarie.

EIT Jumpstarter (înscrieri până la 15 martie) este un program de preaccelerare pentru inovatori din industria medicală, dedicat în special celor care doresc să-și construiască o afacere într-un mediu interindustrial unic. Participanții sunt instruiți să pregătească o prezentare, un plan de afaceri și o strategie de acces în piață. Cei mai buni vor avea ocazia să le prezinte în fața juriului și să câștige premii în bani. Echipele selectate primesc sprijin financiar.

Sprijin pentru prototipuri minim viabile

O oportunitate pentru start-up-uri sau spin-off-uri cu prototipuri sau produse minim viabile, dar care nu sunt încă prezente pe piață, o constituie programul InnoStars Awards, ajuns la a patra ediție, care caută talente din statele cu niveluri scăzute la capitolul inovație. Înscrierile se încheie la 27 martie. Cele mai bune echipe primesc 25.000 de euro finanțare „smart”, mentorat individual timp de patru luni și oportunitatea de a participa la două bootcamp-uri în Europa. EIT Health oferă și interviuri de validare cu potențiali clienți, investitori și parteneri. Finaliștii vor concura pentru primele trei premii: o sumă suplimentară de 25.000, 15.000 sau 10.000 de euro.

Cea de-a doua ediție a Start-ups Meet Pharma caută echipe care doresc să abordeze provocări globale reale din domeniul farmaceutic. Programul se concentrează pe conectarea start-up-urilor care dezvoltă soluții inovatoare pentru îngrijirea oferită în bolile cronice, alături de parteneri-cheie din domeniul farmaceutic din Europa. Este dedicat echipelor cu produse funcționale sau prototipuri care sunt gata pentru piață și sunt interesate să dezvolte o soluție „mai presus de pastile”. Provocările din acest an vor fi publicate în 10 februarie.

Mina de aur a inovației

Chiar dacă regiunile din Europa Centrală, de Est și de Sud continuă să fie considerate drept inovatori moderați în Europa, aici se nasc tot mai multe soluții tehnologice pentru sănătate, medicină și biologie, a explicat Monika Toth, managerul programului EIT Health InnoStars RIS. Potrivit acesteia, Europa Centrală, de Est și de Sud reprezintă „o mină de aur” pentru idei medicale inovatoare: „Un număr tot mai mare de inovatori – studenți, doctoranzi, cercetători, profesioniști – și echipe – start-up-uri, spin-off-uri, întreprinderi mici și mijlocii – (...) se alătură cursurilor europene, bootcamp-urilor, școlilor de vară și competițiilor”, a adăugat specialistul. În multe cazuri, ideile lor se dovedesc a fi printre cele mai bune din Europa, atrăgând fonduri, investitori sau fiind pur și simplu lansate pe piață.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe