Newsflash
Știri

ONOMATOPEELE ORGANISMULUI UMAN (1)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - aug. 20 2010
ONOMATOPEELE ORGANISMULUI UMAN (1)

   O ordine în nesfârşita mulţime de onomatopee este posibilă doar parţial: unele onomatopee se află incluse în dicţionare în funcţie de ţară, pe când un mare număr dintre acestea rămân contextuale, episodice, sau sunt rezultatul unui umor de conivenţă, de complicitate în sens pozitiv, care la noi s-a cam pierdut din cauza prea multelor zâzanii. (...)

    Există două tipuri de onomatopee pe care le putem situa la extreme: primele, îndoielnice, imaginare, deoarece nu sunt rezultatul unui zgomot, celelalte vechi, stabile şi universale. Primele au fost denumite recent ideofone (din s.m. fr. idéophone, -s), cuvânt neinclus încă în dicţionarele uzuale. Un ideofon înseamnă o idee exprimată printr-un sunet. Exemplul deja consacrat este „bling bling“, care nu reproduce sunetul lanţurilor din aur ale cântăreţilor de hip-hop sau ale rapperilor (deoarece aceste lanţuri nu fac zgomot), dar exprimă ideea de clinchet. Numai că în continuare acest „bling bling“ a devenit, pe neaşteptate, un prefixoid cu ajutorul căruia este denumită o nouă ştiinţă: blingtronica sau bling-blingtronica (engl. blingtronics, blingblingtronics, franc. blingtronique, bling-blingtronique). Creatorul acestui termen este, până la proba contrarie, Jon Cartwright (în articolul „Blingtronics: Diamonds are a geek’s best friend“, din New Scientist, 10 mai, 2010), blingtronica reprezentând un domeniu din vastul şi promiţătorul grup al nanotehnologiilor. Acel bling bling imaginar al rapperilor e adoptat şi la nivel molecular sau submolecular, unde se produc mişcări inaudibile. Pentru că trebuie să ajung totuşi la tema acestui articol, voi menţiona doar faptul că în blingtronică se utilizează nanoparticule de diamant pentru fabricarea unui nou tip de computer optic, cu aplicaţii revoluţionare, inclusiv în biologie şi medicină. Iată încă un subiect posibil. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe