Newsflash
Știri

Onoare şi onoruri

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - iul. 20 2012
Onoare şi onoruri
     În uşa sălii Senatului, profesorul Constantin Dimoftache Zeletin a zăbovit o clipă. Emoţia şi iubirea celor care-l priveau se întâlneau cu emoţia şi dragostea care o trimitea spre ei. Dar, pentru mine, acea imagine a însemnat altceva. Lărgind cadrul, îndrep­tându-mi privirea în sus, spre tabloul ce-l reprezenta pe Grigore T. Popa, mi-am amintit ce-i scria George Emil Palade lui C. D. Zeletin despre maestrul său: „El s-a simţit mai mult acasă la Iaşi decât la Bucureşti“. Popa – Palade – Zeletin: modele exemplare de savanţi români plămădite în ţara Moldovei şi ataşate profund de acasă, de alma mater iassiensis.
     În sala Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi, profesori, studenţi, oficialităţi şi numeroşi prieteni se pregăteau să asiste la o ceremonie specială: acordarea titlului de doctor honoris causa profesorului Constantin Dimoftache Zeletin, de la UMF „Carol Davila“ Bucureşti. Onoarea care i se face distinsului cărturar este deopotrivă o onoare pe care acesta o face universităţii. Grigore T. Popa a fost onorat postum prin acordarea numelui său universităţii ieşene de medicină, George Emil Palade a primit titlul de doctor honoris causa al acestei universităţi, iar C. D. Zeletin tocmai asista la ceremonia prin care i se ofereau onoruri similare. Nu ştim cine pe cine onorează! Asta spunea profesorul Ion Petrovici, aflat în închisoare, şi căruia i se adresase cineva aşa: „Sunt onorat, domnule academician!“.
     Cred că acest titlu este un dublu act: de recunoaştere şi de smerenie, de ambele părţi. Folosind cuvintele lui Gr. T. Popa, putem afirma că: „Universitatea din Iaşi s-a cinstit pe sine recunoscând oficial valoarea...“. Rectorului universităţii, prof. dr. Vasile Astărăstoae, şi decanului Facultăţii de Medicină, prof. dr. Doina Azoicăi, le revine meritul de a fi propus ca profesorului C. D. Zeletin să-i fie acordat acest titlu. Citându-l din nou pe patronul spiritual al universităţii de medicină ieşene, acest gest parcă „spală societatea de azi de ruşinea indiferentismului şi a ignoranţei“ în care se află o parte a învăţă­mântului românesc.
     Comisia de decer­nare a prestigioasei distincţii a fost formată din conf. dr. Gabriel Dimofte (preşedintele Senatului), prof. dr. Vasile Astărăstoae (rectorul UMF Iaşi), prof. dr. Doina Azoicăi (decanul Facultăţii de Medicină), decanii celorlalte facultăţi şi prorectorii universităţii. După cuvântul de deschidere a şedinţei festive de către preşedintele Senatului, rectorul universităţii şi-a exprimat gratitudinea faţă de prof. dr. C. D. Zeletin, care onorează comunitatea academică ieşeană prin prezenţa sa. Cu modestia ce-l caracterizează, C. D. Zeletin a asistat emoţionat la aprecierile făcute de decanul Facultăţii de Medicină, în cuvântul de laudatio.
     Dna prof. dr. Doina Azoicăi a subliniat că titlul de doctor honoris causa, cea mai înaltă distincţie pe care UMF Iaşi o acordă unei personalităţi, îi este decernat profesorului Constantin Dimoftache Zeletin pentru activitatea ştiinţifică, culturală şi pentru rectitudinea morală a domniei sale. Biografia laureatului a fost prezentată din două unghiuri: medicul – biofizicianul – cercetătorul, respectiv poetul – prozatorul – traducătorul. Cele mai relevante contribuţii ştiinţifice: a imaginat, verificat şi validat un sistem original de identificare a limfocitelor cu aspect morfologic normal, dar presupuse a fi atinse de impulsul morbid în leucemia limfoidă cronică umană; a semnalat, pentru prima oară, existenţa a două tipuri ale limfocitului mic în sângele uman normal, propunând o revizuire a formulei leucocitare; a stabilit o serie de indici precişi ai celulei seminale conservate prin frig şi congelare, a căror eficienţă este reflectată în creşterea indicilor de fertilitate în practica inseminărilor artificiale din zootehnie; a aplicat modelul cibernetic original al excitaţiei vizuale anumitor situaţii patologice (ambliopia, hemeralopia, retinopatia pigmentară); a descoperit paternitatea unicului sonet al lui Leonardo da Vinci în prolegomenele poe­mu­lui medical latin Regimen sanitatis Saler­ni­tanum, numit şiFlos medicinae (sec. XIII), prin aceasta dovedind că nu este o poezie originală, ci o tradu­cere în forma fixă a sonetului. Apreciat de Tudor Vianu şi consi­derat de Perpessicius „poet de categorică originali­tate“, C. D. Zeletin, preşedintele fondator al Societăţii Medicilor Scriitori şi Pu­blicişti din Româ­nia, este „cel mai prolific, divers, adânc autor dintre medicii-scriitori“, cum scria dr. Mihail Mihailide. A publicat 47 de volume de literatură. Valoarea şi expresivitatea estetică a operei sale literare au fost celebrate prin numeroase distincţii: Premiul de carte şi Medalia de Aur, Edinburgh, Marea Britanie (1965), pentru „Michelangelo. Sonete“; Diplomă şi medalie la Expoziţia Internaţională de Carte, I.B.A., Leipzig (1971); Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania (1991) pentru cea mai bună traducere de poezie: Charles Baudelaire, „Florile răului“; Premiul „Marian Papahagi“ al Universităţii „Babeş-Bolyai“ şi al Institutului Cultural Italian (2011) pentru „Promovarea literaturii italiene în România“.
     Ceremonia a continuat cu citirea în limba latină a hotărârii Senatului prin care s-a acordat dlui prof. dr. Constantin Dimoftache Zeletin titlul de doctor honoris causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi.
     După înmânarea titlului de către rectorul universităţii, C. D. Zeletin a rostit o scurtă alocuţiune care a avut ca nucleu central noţiunea de onoare. Despre morală şi jertfă, valoare şi sens, demnitate şi iubire. Şi, peste toate acestea, despre seriozitate şi medicină, seriozitate şi scriitură. Despre seriozitatea me­dicului-scriitor. Un discurs scurt şi plin de miez. Un discurs ce a tulburat multe conştiinţe şi s-a încheiat simplu: „Omul trece, onoarea rămâne!“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe