Newsflash
Știri

Oncoradiologie intervenţională

de Mirela DUMITREAN - mai 30 2012
Oncoradiologie intervenţională
     La Spitalul Sanador s-a lansat în premieră naţională chimioembolizarea cu microsfere absorbabile, intervenţie realizată dedr. Bogdan Popa, preşedintele Societăţii Române de Radiologie Intervenţională.
     Această procedură medicală se adresează pacienţilor cu tumori maligne hepatice – primare (neoplasm hepatic, hepato­carcinom) şi secun­dare (metastaze de la neoplasme de: colon, sân, stomac, pancreas); reduce substanţial tumora şi elimină simptomatologia tumorală, îmbună­tăţind calitatea vieţii pacientului. Este efectuată de radiologul intervenţionist într-o sală de operaţie dotată cu echipament angiografic de ultimă generaţie, care permite preluarea şi stocarea imaginilor de înaltă rezoluţie.
     „Este o procedură minim invazivă care presupune externarea pacientului la 24 sau maximum 48 de ore după intervenţie, se realizează o anestezie locală, intro­ducându-se un microcateter în arterele din ficat care vascularizează tumora respectivă. În aceste vase, ulterior se injectează microsfere încărcate cu substanţe chimio­terapice, care au rolul de a distruge tumora din interior, dar şi de a opri fluxul sanguin către tumoră. Se inter­vine doar pe vasele tumorale, concen­traţia locală (intratumorală) de chimioterapic va fi mai mare, iar reacţiile adverse mult minimizate, în special cele siste­mice“, a explicat dr. Bogdan Popa, în cadrul unei conferinţe de presă. Sunt necesare două-trei intervenţii pe an pentru o tumoră, iar între ele monitorizarea se face prin examinări CT, RMN şi analize de sânge. Pacientul este monitorizat de oncolog şi tratat ulterior, iar rata de răspuns este de 65% după 6 luni şi 89% după 18 luni.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe