Newsflash
Știri

OMS, achiziţii centralizate şi multe posibilităţi

de Dr. Mihail CĂLIN - mar. 13 2013
OMS, achiziţii centralizate şi multe posibilităţi
   La capătul unei vizite care a presupus întâlniri cu reprezentanţii MS, ANRMAP, ANM, CNAS şi Unifarm, dar şi cu managerii unor spitale publice din Bucureşti şi Ploieşti, rezumatul concluziilor experţilor OMS cu privire la achiziţiile publice din sănătate a fost prezentat, săptămâna trecută, de către dr. Raed Arafat, secretar de stat în MS. Astfel, cu toate că „sistemul de achiziţii publice este puternic şi răspunde nevoilor ţării“, iar sistemul de supraveghere a acestora este „robust“, există probleme pentru care „schimbările pot fi benefice“. Printre acestea, interesul scăzut de participare la licitaţii pentru volume mici, deţinerea puterii de către furnizori (ca urmare a fragmentării achiziţiilor), lipsa unor tehnici sofisticate de previzionare a nevoilor, posibila selectare a unor produse depăşite, volumul mare de muncă implicat de cele aproximativ 2.500 de contracte-cadru anuale sau amânarea plăţilor. În acest context, achiziţia centralizată ar maximiza puterea cumpărătorului, ar îmbunătăţi transparenţa şi munca de supraveghere, datorită numărului mai mic de contracte, ar reduce volumul de muncă pentru achiziţii la nivelul spitalelor, utilizând însă în continuare experienţa acumulată, iar lista de medicamente poate fi actualizată pe criterii de cost-eficienţă. În concluzie, planul de achiziţii centralizate propus de MS ar trebui să aducă beneficii semnificative după implementare.
   Referitor la sistemul centralizat, care urmează să fie implementat din luna iulie, dr. Raed Arafat a făcut câteva precizări şi comentarii. Sistemul se va aplica, la început, pentru medicamentele şi materialele sanitare necesare în ATI şi în urgenţă, medicamentele din tratamentul TB şi HIV/SIDA, urmând ca, în funcţie de rezultatele obţinute, lista să crească sau să se revină la vechiul sistem.
   Spitalele vor avea în continuare dreptul de a organiza licitaţii pentru produsele care încă nu se află pe listă. În contractele-cadru vor putea fi implicaţi şi „furnizori de rezervă“, pentru cazul în care câştigătorul nu şi-ar livra produsele. În eventualitatea unei discontinuităţi a livrărilor, câştigătorul licitaţiei ar trebui să asigure un „stoc-tampon“ de produse. Unităţile spitaliceşti aflate în subordinea autorităţilor locale nu se vor supune noilor reguli de organizare a licitaţiilor decât în măsura în care dispun de fonduri europene sau de la autorităţile de care aparţin.
   Oficialul MS a evocat şi posibilitatea ca numărul contestaţiilor să scadă prin participarea directă la licitaţii a producătorilor, nu a distribuitorilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe