Newsflash
Știri

Omagierea unei mari pianiste

de Madeleine KARACAŞIAN - sept. 14 2012
Omagierea unei mari pianiste
   Miercuri, 29 august a.c., la miezul zilei, un public numeros şi afectuos a umplut aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“, pentru a o sărbători pe cunoscuta pianistă Ilinca Dumitrescu, care a împlinit 60 de ani. Aniversata şi-a întâmpinat admiratorii, veniţi cu mulţime de flori, îmbrăţişându-i pe toţi, purtând pe buze zâmbetul său atât de particular.
   Amintesc că Ilinca Dumitrescu este fiica poetei Mariana Dumitrescu şi a compozitorului Ion Dumitrescu, din aceeaşi familie făcând parte şi compozitorul Gheorghe Dumitrescu, ca şi pianistul Tudor Dumitrescu – fiul plecat prea devreme al acestuia din urmă. Aşadar, o ilustră familie de muzicieni din ultima jumătate a secolului XX. Talentul remarcabil şi munca asiduă ale pianistei au atras atenţia, de timpuriu, renumiţilor pedagogi Cella Delavrancea şi Mihail Jora, care au instruit-o pe tânăra lor elevă, astfel încât, în 1978, ea a absolvit cu brio clasa profesorilor Stanislav Neuhaus şi Yakov Flier, de la Conservatorul „P. I. Ceaikovski“ din Moscova. Întoarsă în ţară, muziciana a devenit foarte curând una dintre interpretele de marcă ale vieţii de concert româneşti şi internaţionale.
   Ilinca Dumitrescu poate fi mândră că a reprezentat cu strălucire şcoala interpretativă românească, con­certând în ţară, dar şi în 33 de capitale şi alte oraşe din 40 de ţări de pe cinci continente. Repertoriul artistei este foarte bogat şi variat, ea fiind solista unor celebre concerte orchestrale, dar şi interpreta unor recitaluri cu muzică de Mozart, Schubert, Schumann, Chopin şi de alţi compozitori romantici, dar şi din ultimul secol, promovând deopotrivă muzica românească clasică şi contemporană, dovedind o tehnică elaborată, poezie şi pasiune.
   De ani buni, Ilinca Dumitrescu este membru în juriile unor concursuri naţionale şi internaţionale. Doctor în muzicologie al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, pedagogul Ilinca Dumitrescu a susţinut cursuri de măiestrie pentru tineri pianişti din Brazilia, Cehia, China, India, Japonia, Malaiezia, SUA, Vietnam etc. Vreme de un deceniu, distinsa noastră muziciană s-a aflat, cu competenţă, la conducerea Muzeului Naţional „George Enescu“.
   Pianista a obţinut recunoaşteri dintre cele mai prestigioase: Premiul Criticii Muzicale Româneşti (1984), Premiul Academiei Române (1995), titlul şi diploma „Oaspete ilustru al culturii boliviene“ (1998), Premiul Institutului Cultural Român (2003), Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler (2004) şi alte titluri, la care s-a adăugat şi Premiul de excelenţă conferit în cadrul ceremoniei de la BCU de Asociaţia Euro CulturArt. Printre cei care au omagiat-o pe Ilinca Dumitrescu s-au aflat Mireille Rădoi, directorul BCU, prof. univ. Grigore Constantinescu, poetul Dan Mircea Cipariu (orga­nizator al evenimentului), prof. univ. Alexandru Bădulescu, muzicolog şi viceprimar al Ploieştiului (unde şi-a început cariera concertistică sărbă­torita zilei, înmânându-i şi o Diplomă de excelenţă din partea municipiului prahovean), precum şi o serie de diplomaţi români, care au avut prilejul s-o asculte pe artista noastră pe diverse meridiane.
   De amintit că, pe lângă bogata sa activitate concertistică, începând din 2007, Ilinca Dumitrescu este un cunoscut realizator şi producător de televiziune. Mai mult, cele peste patru decenii de activitate a sărbătoritei au fost evocate într-un film documentar, prin secvenţe memorabile, alături de familie.
   Sărbătorirea marii noastre pianiste s-a încheiat cu câte o cupă de şampanie şi cu câte o felie dintr-un tort în formă de pian alb cu clape negre… Felicitări!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe