Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Obiective pe agenda sănătăţii

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 30 mai 2014
   Consecinţele schimbărilor climatice asupra sănătăţii a constituit unul din cele mai importante subiecte, dezbătute timp de şase zile (19–24 mai), la Adunarea mondială a sănătăţii. Au mai fost discutate: strategiile de prevenire şi control al bolilor netransmisibile şi tuberculozei, îmbunătăţirea sănătăţii pacienţilor cu hepatite virale, sănătatea nou-născuţilor, strategia privind nutriţia mamelor şi copiilor, progresele privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului şi agenda de dezvoltare după 2015, rezistenţa microbiană la antibiotice, îmbună­tăţirea accesului la medicamente esenţiale şi întărirea sistemelor de regle­mentare a medicamentelor, managementul autismului, protecţia populaţiei de bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare. Evenimentul, ajuns la a 67-a ediţie, a reunit  peste 3.000 de delegaţi, reprezentanţi la nivel înalt ai celor 194 de state membre OMS. Reuniunea a debutat cu alegerea noului preşedinte al Adunării, dr. Roberto Tomas Morales Ojeda, ministrul cubanez al sănătăţii, şi a cinci vicepreşedinţi – din Bahrain, Congo, Fiji, Lituania şi Sri Lanka.
   Dr. Margaret Chan, director general OMS, şi-a exprimat, în discursul său, îngrijorarea în legătură cu mai multe subiecte. Unul este creşterea obezităţii la copii, în întreaga lume, cu ritmul cel mai rapid în ţările în curs de dezvoltare. Pentru a găsi cele mai bune soluţii privind această problemă, vorbitoarea a anunţat că o comisie specială va întocmi un raport de consens, iar recomandările vor fi anunţate la viitoarea adunare mondială a sănătăţii. De asemenea, a subliniat impactul potenţial al sărăciei asupra sănătăţii, în condiţiile în care 70% din populaţia săracă trăieşte în ţări cu venituri medii. O altă îngrijorare este provocată de răspândirea internaţională a virusului polio sălbatic de la începutul acestui an, declarată urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Cauzele sunt: conflictele armate şi civile, populaţiile migrante, controalele slabe la frontieră, slabă acoperire a vaccinării de rutină, interdicţii privind vaccinarea, lansate de grupuri militante. Dr. Margaret Chan s-a referit şi la importanţa consecinţelor schimbărilor climatice şi a poluării asupra sănătăţii, concluzionând că planeta noastră îşi pierde capacitatea de a susţine viaţa umană în stare bună de sănătate. În 2012, expunerea la poluarea atmosferică a ucis aproximativ şapte milioane de oameni din întreaga lume. Alt punct nevralgic amintit în discurs îl constituie inegalităţile sociale în interiorul ţărilor şi interstatale; economiştii au emis avertismente cu privire la efectele perturbatoare ale inegalităţii în creştere şi a excluderii economice asupra coeziunii sociale şi stabilităţii, precum şi la daunele cauzate economiilor şi riscurile pentru prosperitate în viitor.
   Asistăm la situaţii extreme: pe de o parte sunt zone ale lumii marcate de foame şi subnutriţie, iar pe de altă parte, prevalenţa obezităţii şi a bolilor netransmisibile, legate de dieta nesănătoasă, este în creştere. Numărul cazurilor noi de cancer a atins un nivel record şi estimările arată că va continua să crească. Aproximativ 70% din totalul deceselor din această cauză provin din ţările în curs de dezvoltare; mulţi pacienţi mor fără niciun tratament. Referindu-se la industria tutunului, dr. Margaret Chan a declarat: „În opinia mea, ceva este fundamental greşit în această lume, atunci când o societate poate contesta politicile guvernamentale introduse pentru a proteja publicul de un produs care ucide“. Vorbitoarea a mai semnalat îngrijorarea unor state membre cu privire la faptul că acordurile comerciale în curs de negociere ar putea reduce semnificativ accesul la medicamente generice la preţuri accesibile. În opinia sa, sănătatea este o investiţie inteligentă, care  aduce rezultate măsurabile, uneori remarcabile. Iar politicile contează la fel de mult ca banii: ţările cu acelaşi nivel de resurse au rezultate diferite în domeniul sănătăţii; politicile corecte fac dife­renţa, mai ales atunci când echitatea este un obiectiv explicit. În încheiere, dr. Margaret Chan a subliniat importanţa şi relevanţa organizaţiei OMS.
   În sesiunea privind bolile transmisibile, statele membre au aprobat rezoluţia pentru o nouă strategie globală şi obiectivele pentru prevenirea, îngrijirea şi controlul tuberculozei după 2015, ce prevede reducerea deceselor prin această boală cu 95% şi a cazurilor noi cu 90% până în 2035. Rezoluţia solicită guver­nelor să se adapteze şi să pună în aplicare strategia de angajament la nivel înalt şi finanţarea; de asemenea, subliniază nece­sitatea angajării partenerilor din sectorul de sănătate şi din domeniile protecţiei sociale, a muncii, imigraţiei şi justiţiei. Sunt menţionate importanţa abordării problemei TB multidrog-rezistente şi promovarea colaborării interna­ţionale.
   Adresându-se participanţilor, în calitate de speaker invitat, dr. Christine Kaseba-Sata, prima doamnă din Zambia, ambasador OMS al bunăvoinţei împotriva violenţei bazate pe gen, fost medic ginecolog, a deplâns prevalenţa crescută a violenţei împotriva femeilor şi fetelor; multe cazuri rămân ascunse şi nerecunoscute, cu consecinţe de lungă durată asupra sănătăţii mentale şi fizice. Ea a cerut delegaţilor să se asigure că toată lumea afectată de violenţă are acces la timp, eficient şi accesibil economic la toate serviciile medicale necesare, lipsite de abuz, cu respect şi fără discriminare. La rândul său, Melinda Gates, copreşedinte al Fundaţiei Bill & Melinda Gates, a subliniat importanţa unirii eforturilor de îmbunătăţire a sănătăţii reproducerii, materne, a nou-născuţilor şi copiilor, într-un continuum de îngrijiri.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC