Newsflash
Știri

Obezitatea, la fel de devastatoare ca o pandemie

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - iun. 4 2021
Obezitatea,  la fel de devastatoare  ca o  pandemie

Specialiștii atrag atenţia asupra pericolelor reprezentate de obezitate și a impactului pe care aceasta o are asupra speranţei de viaţă, în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii Digestive.

Anual, Organizaţia Mondială de Gastroenterologie (WGO), fondată în 1958, marchează Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive, la 29 mai. Cu acest prilej, forumul mondial specializat în cunoașterea și tratamentul bolilor digestive organizează programe speciale, dedicate câte unui capitol foarte important de patologie hepato-gastroenterologică.

ziua sanatatii digestive

În 2020 subiectul ales a fost microbiota intestinală; în 2019 a fost rândul cancerelor gastrointestinale, în 2018 în atenţie au fost hepatitele virale B și C ș.a.m.d. De data aceasta, WGO a optat pentru un subiect de interes nu doar pentru gastroenterologi, ci și pentru nutriţioniști, specialiști în boli metabolice și pentru chirurgi: obezitatea.

Într-adevăr, obezitatea afectează toate organele digestive și crește riscul de cancer digestiv al fiecărui organ digestiv! Scopul este de a crește gradul de conștientizare a obezităţii și a impactului asupra dezvoltării comorbidităţilor și, ulterior, a efectului asupra speranţei de viaţă, această afecţiune fiind la fel de devastatoare ca orice pandemie.

Campanie de sănătate publică

Concomitent cu Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive, WGO iniţiază și o campanie de sănătate publică pe tot parcursul anului, la nivel mondial, prin intermediul a peste 116 societăţi membre WGO, care ajung la peste 50.000 de persoane din întreaga lume, centre de formare WGO, asociaţii regionale afiliate și alţi parteneri globali.

De fiecare dată campania se concentrează pe o anumită boală digestivă și/sau tulburare pentru a crește gradul de conștientizare a publicului larg cu privire la prevenirea, prevalenţa, diagnosticul, gestionarea și tratamentul bolii sau tulburării.

Subiectele includ sănătatea și alimentaţia optimă, hepatita virală, sindromul intestinului iritabil, bolile inflamatorii intestinale, infecţiile enterice și relaţia lor cu apa curată, alimentele curate și un mediu curat, simptomele gastrointestinale comune, cancerul hepatic și microbii intestinali.

Pentru buna organizare a acestei zile, celebrată împreună cu Federaţia
Internaţională pentru Chirurgia Obezităţii și Tulburărilor Metabolice, a fost încheiat un parteneriat pentru conștientizarea temei din 2021, intitulată „Obezitatea: o pandemie în curs de desfășurare”.

Campania a fost condusă de copreședinţi prof. Lilian Kow (Australia); dr. Reem Sharaiha (SUA); prof. dr. James Toouli (Australia) și prof. Guilherme Macedo (Portugalia), împreună cu un Comitet director cu reprezentare și expertiză globală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe