Newsflash
Știri

Obezitate deasupra insulei

de M. V. A. - ian. 7 2015
Obezitate deasupra insulei

Masajul devine un standard

 

   Începând cu 1 ianuarie 2015 intră în vigoare în Statele Unite noul ghid pentru managementul durerii elaborat de Joint Commission, principala organizaţie americană care acreditează spitalele şi clinicile. Noutatea este că acest ghid pune pe picior de egalitate abordările „non-farmacologice“ ale durerii cu cele medicamentoase. Terapii precum acupunctura, masajul, tratamentul osteopatic sau terapiile de relaxare vor deveni la fel de valoroase din punctul de vedere al Joint Commission precum managementul durerii cu ajutorul opioidelor. Decizia nu a venit din senin, ci în urma eforturilor susţinute ale unei coaliţii de organizaţii conduse de specialistul în acupunctură Arya Nielsen, de la spitalul Mount Sinai Beth.
   Propunerea de revizuire a standardelor Joint Commission a căzut pe un teren cu atât mai fertil cu cât epidemia de consum de opioide a fost abordată în vara lui 2014 chiar de oficiali de la Casa Albă. Conform unei statistici a CDC, în 2011 aproximativ 110 americani au murit zilnic din cauza abuzului de medicamente, din toate decesele din acel an 17.000 fiind cauzate de opioide. Noul ghid elaborat de Joint Commission specifică foarte clar că „atunci când se iau decizii în privinţa utilizării medicaţiei pentru tratarea durerii, spitalele ar trebui să ia în considerare atât beneficiile pentru pacient, ca şi riscul de dependenţă şi de abuz de opioide“.

 

Fără prăjituri de Crăciun

 

   Alertaţi de ultimele statistici OECD care plasează Marea Britanie pe locul doi în UE la capitolul obezitate, NHS va începe să ceară medicilor de familie să-i identifice pe acei pacienţi sub 40 de ani care au câştigat prea multe kilograme. După identificare, aceştia vor fi testaţi pentru diabet, vor primi sfaturi despre cum să-şi schimbe stilul de viaţă într-unul sănătos şi vor fi monitorizaţi pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite de medic. Interesant este că programul a fost anunţat de directorul NHS, Simon Stevens, chiar înainte de Crăciun şi a fost însoţit de rugămintea oficialului britanic de a nu cădea în ispita dietelor nesănătoase specifice sărbătorilor. El a făcut apel la părinţi, şcoli şi industria alimentară pentru a rezolva această problemă.
   Aproape un sfert din britanici sunt obezi (24,7%) conform OECD, mult peste media europeană de 16,7%. În urmă cu două decenii, obezitatea în Marea Britanie nu atingea mai mult de 15% din populaţie. Prin programul naţional de luptă împotriva obezităţii, NHS încearcă să-şi reducă cheltuielile de 10 miliarde de lire alocate anual tratării diabetului. Directorul NHS, Simon Stevens, pare de altfel un personaj simpatic: a mărturisit că în perioada în care lucra într-o companie americană de asigurări private de sănătate s-ar fi îngrăşat nepermis de mult, dar a slăbit motivat de stimulentele financiare oferite de companie angajaţilor care reuşeau să slăbească.

 

Vecinii au probleme

 

   Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din Bulgaria a refuzat să semneze un nou contract-cadru pentru anul 2015 din cauza pretenţiilor medicilor care au solicitat creşterea preţurilor şi a volumului de cazuri tratate. Preşedintele Casei, Rumyana Todorova, a afirmat că acceptarea solicitării medicilor ar duce la apariţia unui deficit insuportabil pentru sistemul medical bulgar. Medicii au cerut de pildă creşterea cu 10% a finanţării pentru tratamentul bolilor infecţioase sau a diabetului la copii. Refuzul nu este o mişcare fără precedent din partea Casei bulgare, aceasta având posibilitatea de a stabili unilateral preţurile şi celelalte reguli din contractul-cadru dacă nu se ajunge la un acord în privinţa contractului. Prin urmare, asociaţiile medicale din Bulgaria au decis să dea în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de la Sofia.

 

Bani pentru monitorizarea dezicerilor

 

   Ceea ce a început în urmă cu patru ani ca un blog de monitorizare a articolelor retrase de marile reviste ştiinţifice ale lumii se va transforma de la începutul lui 2015 într-o întreprindere jurnalistică finanţată cu aproape jumătate de milion de dolari. 400.000 de dolari este valoarea grantului acordat de fundaţia MacArthur site-ului american Retraction Watch, fondat şi susţinut de Ivan Oransky şi Adam Marcus. Retraction Watch s-a născut dintr-o observaţie simplă a celor doi: atunci când revistele ştiinţifice sunt nevoite să retragă anumite articole deja publicate, anunţul acestor retrageri nu beneficiază de aceeaşi vizibilitate precum a avut articolul respectiv la publicare.
   Ideea monitorizării acestor evenimente a fost întâmpinată foarte bine de comunitatea ştiinţifică, astfel că în ultimii ani Retraction Watch a publicat peste 2.000 de articole. De pildă, una dintre ultimele postări atrage atenţia asupra unui articol referitor la reglarea secreţiei şi producţiei de insulină publicat în Nature Cell Biology care, în urma sesizării unor cercetători, a fost retras deoarece anticorpii folosiţi nu sunt atât de specifici pe cât au crezut autorii că sunt. Lucrarea respectivă a fost citată deja de 23 de ori şi a fost menţionată la data apariţiei la secţiunea „Ştiri şi opinii“ a Nature Cell Biology.


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe