Cu o istorie de 650 de ani, Debreţin este al doilea oraş ca mărime din Ungaria. Viaţa culturală, economică şi universitară a vecinilor noştri – cu accent pe Facultatea de Medicină, veche de aproape 100 de ani – este prezentată de dl conf. dr. Vitalie Teodoru.

 "> Oaspete la Universitatea din Debreţin - Viața Medicală
Știri

Oaspete la Universitatea din Debreţin

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - iun. 21 2012
Oaspete la Universitatea din Debreţin

Cu o istorie de 650 de ani, Debreţin este al doilea oraş ca mărime din Ungaria. Viaţa culturală, economică şi universitară a vecinilor noştri – cu accent pe Facultatea de Medicină, veche de aproape 100 de ani – este prezentată de dl conf. dr. Vitalie Teodoru.

 

     De la punctul de frontieră Borş, de lângă Oradea, ajungi într-o oră pe autostradă la Debreţin. De altfel, relaţiile dintre cele două oraşe, ca şi dintre universităţile respective, sunt strânse. Debreţin, cu cca 250.000 de locuitori, este al doilea oraş ca mărime din Ungaria şi are o vechime de 650 de ani. Se prezintă eclectic ca stiluri arhitectonice – de la barocul bisericii catolice Sf. Ana şi austeritatea celor 16 biserici reformate, la clasicismul Teatrului Csokonai sau stilul Art Nouveau al hotelului Aranybika. Este şi un oraş cultural divers, recunoscut ca atare pe plan european. Sunt celebre evenimente precum Festivalul Béla Bartók, Zilele Jazzului, Carnavalul Florilor etc., care atrag sute de mii de turişti. Unica linie de tramvai leagă gara, situată în sudul oraşului, de Universitate şi staţiunea balneară termală, aflate în nord, într-o zonă împădurită întinsă, mărginită de stadion şi de grădina botanică. În centru sunt numeroase muzee şi galerii de artă.
     Merită menţionate unele aspecte ale vieţii economice recente, deosebite faţă de anii trecuţi, când am vizitat univer­sităţile din Sopron şi Szeged. Bugetul adoptat pentru 2012 este denumit „Bugetul salvării naţionale“, iar măsurile guvernului sunt incluse în materialul intitulat „Unindu-ne forţele împotriva datoriei“. Pentru anul 2012, este prevăzută o creştere economică modestă, 0,2%. Importul de produse agroalimentare a fost strict redus pentru a stimula producţia autohtonă. S-a majorat impozitul pe produse de lux, jocuri de noroc, tutun, alcool şi produse alimentare nesănătoase, au crescut TVA (27%) şi contribuţia la sănătate a angajaţilor. Se suprataxează multinaţionalele, băncile şi companiile energetice. Se aplică impozitul progresiv. A fost desfiinţată pensionarea anticipată, având şi caracter retroactiv (foştii beneficiari primesc în schimb ajutor social). S-au naţionalizat fondurile private de pensii. Începând din 2011, este în vigoare Legea muncii comunitare (beneficiarii ajutoarelor sociale şi şomerii cărora li s-a epuizat termenul pentru ajutorul de şomaj şi nu au găsit un loc de muncă sunt obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii, inclusiv pe şantiere, pentru un câştig mai mic decât venitul minim pe economie). Rata şomajului este de 11%. În urmă cu patru-cinci ani, multe asistente medicale plecau să lucreze îndeosebi în Austria şi Germania, fenomen care nu se manifesta în rândul medicilor. În ultimii doi ani însă, numărul de medici care au plecat din Ungaria a crescut semnificativ. Pentru a stăvili emigraţia, guvernul a emis o hotărâre care stipulează că medicii maghiari dornici să profeseze în alte ţări trebuie, în prealabil, să achite statului contravaloarea studiilor superioare efectuate în Ungaria.
     Viaţa universitară a luat naştere la Debreţin în 1538, prin înfiinţarea Colegiului Calvin. În 1853, au debutat cursurile Academiei de Drept. Ulterior, pe parcursul unui secol, au apărut în oraş alte academii, şcoli şi institute superioare, universităţi şi facultăţi. În anul 2000, în baza Legii învăţământului superior din 1999, a fost creată Universitatea din Debreţin prin uniunea a cinci universităţi şi trei colegii de stat, independente până atunci. În prezent, Universitatea are 14 facultăţi – cu profil economic, tehnic, pedagogic, juridic, agricol, de artă, informatică, muzical şi medical, cu 1.700 de cadre didactice cu normă de bază, din care 23 sunt membri ai Academiei de Ştiinţe Ungare. Sunt înscrişi 28.000 de studenţi. Bineînţeles, există institute şi centre proprii şi afiliate de cercetare şi dezvoltare. Din ultima categorie face parte, de pildă, Centrul de Cercetări Nucleare. Anual se încasează miliarde de forinţi din cercetările executate de institute şi centre, pe programe internaţionale şi de firmă. În fiecare an se acordă cca 150 de diplome de doctor. Recent, Universitatea din Debreţin i-a acordat dlui acad. Laurenţiu M. Popescu, preşedintele Secţiei de ştiinţe medicale din cadrul Academiei Române, titlul de „doctor honoris causa“ pentru merite ştiinţifice.
     Sediul central al Universităţii din Debreţin ocupă un teritoriu amplu, cu clădiri ornamentate sau moderne. Pentru cazarea studenţilor există 15 cămine, ultimul inaugurat are capacitatea de 900 de locuri. În sala Senatului am admirat sceptrele bogat împodobite cu simboluri ale fiecărei facultăţi, pe care le poartă la absolvire şefii de promoţie, urmaţi de colegii în robe şi toci specifice. În Aula Magna, un perete este dominat de o lucrare a lui M. Munkacsy, un clasic al picturii maghiare şi precursorul coloniei de artişti plastici din Baia Mare. Biblioteca Universităţii are statut de bibliotecă naţională. La dispoziţia cititorilor sunt şase milioane de unităţi, depozitate în clădirea principală, construită în 1932, şi în fosta biserică universitară, destinată din 1987 păstrării periodicelor şi documentelor muzicale. Cea mai veche carte ungară din depozit este din 1559, iar o enciclopedie maghiară a apărut în anul 1653. Biblioteca este informatizată din 1983 şi are conexiuni online cu Philadelphia, Viena, Karlsruhe ş.a. Interiorul clădirii principale are un patio circular în care se organizează târguri, expoziţii şi lansări de cărţi. În rotondă sunt inscripţionate numele personalităţilor oraşului şi ale Universităţii începând cu anul 1612. Universitatea participă la diferite programe internaţionale şi are relaţii bilaterale cu 133 de universităţi de pe toate continentele.
     Facultatea de Medicină a fost înfiinţată în 1918. În 1950 a devenit Universitate de Medicină şi Centru de Ştiinţă a Sănătăţii. După cinci decenii de existenţă independentă, a intrat în noul complex comasat, denumit Universitatea din Debreţin, cu trei programe (facultăţi): medicină generală (şase ani de studiu), medicină dentară (cinci ani) şi farmacie (cinci ani). Sunt înscrişi cca 1.500 de studenţi, din care 1.000 din străinătate. Mulţi tineri provin din familii maghiare din diaspora. Admiterea se dă la biologie, chimie sau fizică. Tinerii care consideră că nu au cunoştinţe suficiente în aceste discipline sau necesită o perioadă de acomodare pentru Facultatea de Medicină Generală, se pot înscrie la „programul de bază“, pregătitor, cu durata de un an. Studenţii străini trebuie să cunoască limba engleză, deoarece cei şase ani de studiu se desfăşoară în engleză. Totuşi, trebuie să înveţe maghiara, fiindcă începând cu anul III iau contact cu pacienţii. Notele se acordă pe scala 1–5 (5 – excelent, 1 – respins). Se percep următoarele taxe anuale: 4.800 de dolari la programul de bază, 9.800 la facultăţile de medicină generală şi medicină dentară, 7.500 la farmacie. Rezidenţiatul durează patru-cinci ani, doctoratul – şase. Vârsta studenţilor variază între 18 şi 30 de ani. Numeroşi absolvenţi pleacă să profeseze în localităţi mici, deoarece consiliile locale le asigură condiţii confortabile şi cabinet gratuit. În oraşe, în general, medicii de familie cumpără sau închiriază cabinete. Pentru înscriere la doctorat se susţine un examen oral de admitere şi o evaluare a activităţii, se cer cunoaşterea limbii engleze (sau, eventual, a altei limbi de circulaţie internaţională), două recomandări de la cadre didactice, iar pe parcurs se acordă credite pentru lucrări ştiinţifice, postere, conferinţe, activitate de predare în învăţământ etc. La încheierea doctoratului, se susţine un examen oral pe „o temă majoră“ şi pe „două teme minore“, apoi teza cu aplicaţii practice, se cere publicarea între timp a două-trei lucrări ştiinţifice. În 1993, a fost anulată vechea lege de acordare a titlurilor ştiinţifice şi s-au introdus titlurile DSc (Doctor of Science) şi Dr. habil. Cadrele didactice universitare prestează norme duble sau chiar triple faţă de norma de bază fără să fie remunerate pentru orele suplimentare. Pensionarea are loc la 65 de ani.
     Clinicile universitare sunt dotate modern. La Clinica de Neurochirurgie de la Baza Auguszta mi-a reţinut atenţia o masă de operaţie mobilă în 14 direcţii, utilată cu microscop, endoscop, aparat Roentgen mobil.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe