Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Oameni de valoare

Viața Medicală
Prof. dr. Ion GHERMAN vineri, 7 septembrie 2012
   Printre apariţiile editoriale din ultima vreme, nu putem spune că sunt prea multe lucrări din genul memorii-jurnale şi sunt destul de puţine cele din care putem învăţa şi reţine ceva. Mi-am procuratJurnalul (2003–2009) Oanei Pellea atras fiind de numele bine-cu­noscut la noi, fiind vorba de fiica actorului Amza Pellea, rămas în memoria noastră. Desigur, şi actriţa Oana Pellea a reuşit să se facă nu doar cunoscută, ci şi apreciată.
   Am parcurs cartea cu atenţie şi nu am lăsat-o din mână până nu am terminat-o. Nu mi-a fost deloc greu, întrucât este scrisă într-un stil clar şi precis şi prezintă evenimente, locuri şi mai ales oameni de valoare, unii chiar foarte cunoscuţi şi apreciaţi. Am citit-o cu multă atenţie şi datorită prefeţei scrise de dna Ioana Pârvulescu, de la care înţelegem că izbânda cea mai frumoasă a autoarei este aceea de a ne descoperi noi şi preţioşi prieteni. Astfel, vorbeşte, de exemplu, despre ruşi: „cu o respiraţie de stepă, largă şi nostalgică şi, atunci când iubesc, au în ochi stepa nesfârşită a neclintitului şi fatalului“. Mi-a părut interesantă şi ideea că noi, oamenii, reprezentăm simbolic „un sac de pământ peste care a suflat Dumnezeu“. O altă idee interesantă este aceea în care autoarea susţine şi recomandă să „cunoaştem bine oamenii din jurul nostru“. Aceasta cu atât mai mult cu cât, în loc să ne iubim şi să ne ajutăm reciproc, am ajuns la ură, luptă şi chiar moarte între noi. O asemenea atitudine, autoarea şi-o explică prin interesele şi „orgoliile personale“. Este un lucru destul de grav, întrucât „orgoliul, crescând, ajunge ca o umbră care poate întuneca pământul“.
   O carte sobră, în care Oana Pellea vorbeşte despre părinţii săi, oameni aleşi, de o rară cinste sufletească, dar şi despre mulţi dintre prietenii de valoare pe care îi are. Autoarea îşi arată dragostea faţă de ţară şi de poporul nostru şi se roagă lui Dumnezeu, „ca să vină ziua când lumea să fie condusă de oameni luminaţi şi buni“. Oana Pellea suferă pentru România şi spune că „în ţara asta au fost şi sunt valori superbe, au trăit şi au murit oameni demni şi cu principii“. O rugăm pe autoare să ne spună şi ce s-a întâmplat după 2009.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.