Newsflash
Știri

O zi de concediu pentru cei vaccinaţi

de Drd. Rareș Voroneanu - mai 7 2021
O zi de concediu pentru cei vaccinaţi

Autoritățile vor să modifice Legea numărul 55 din 15 mai 2020 astfel încât persoanele vaccinate să poată beneficia de o zi liberă plătită, care să nu afecteze durata concediului legal de odihnă.

voroneanu1Legea numărul 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020, reprezintă cadrul legislativ ce le-a permis autorităţilor publice să adopte măsuri eficiente pentru „revenirea la normalitate”.

Recent, în Parlament s-a propus modificarea acestei legi, astfel încât persoanele care aleg să se imunizeze să poată beneficia de o zi liberă plătită, care să nu afecteze durata concediului legal de odihnă stipulat în contractul de muncă.

De asemenea, permisiunea absenţei de la slujbă va fi acordată chiar la data la care persoana merge la inoculare, nefiind catalogată nici ca zi de concediu medical. Având în vedere faptul că legiuitorul nu distinge, persoanele vor putea apela la beneficiu indiferent dacă lucrează în sectorul public ori cel privat, angajatorul fiind obligat să aprobe o astfel de cerere dacă angajatul dorește să-și exercite dreptul.

O altă categorie socială care va primi acest beneficiu este reprezentată de elevi, studenţi și militari, legiuitorul numind-o „o zi de frecvenţă redusă”. Reglementarea este una justă, nediscriminarea și încurajarea vaccinării fiind principalii poli care au condus la nașterea unei astfel de reguli.

Ultima propunere vine în ajutorul părinţilor care doresc să își ducă copilașii la vaccinare. Astfel, vor beneficia, de asemenea, de o zi liberă plătită persoanele care vor însoţi copilul sub 14 ani la centrul de vaccinare.

În cazul copiilor cu dizabilităţi, vârsta până la care aceștia pot fi însoţiţi este 26 de ani. Asemănător reglementării de mai sus, ziua liberă nu va fi considerată nici zi de concediu de odihnă, nici zi de concediu medical.

Propunerea înaintată va fi valabilă, dacă va fi votată, atât pentru prima doză, cât și pentru rapel. Datoria fiecărui stat este aceea de a găsi soluţii apte să încurajeze populaţia pentru a se vaccina, acordarea unor asemenea beneficii fiind salutată de către opinia publică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe