Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

O voce pentru istoria rockului

Viața Medicală
A. M. vineri, 28 mai 2010

   „I don’t want to feed you my imagination – I want you to use your own“ afirma, într-un interviu din 2003, cel care se făcuse cunoscut, remarcat şi admirat de milioane de fani din întreaga lume nu doar pentru vocea sa, emblematică pentru hard rock şi heavy metal, ci şi pentru universul medieval, apoi mitico-fantastic creat de versurile sale, transpuse în muzică, în rock adevărat. Născut în 1942, în Portsmouth (NH, SUA), Ronald James Padavona avea să se afirme muzical şi să devină cunoscut tuturor ca Ronnie James Dio. Atras de muzică încă din copilărie, avea să abandoneze studiile de Farmacie începute la Universitatea din Buffalo, dedicându-se pasiunii sale pentru rock. Perioada sa de strălucire a început odată cu transformarea trupei pe care o înfiinţase, Elf, în Rainbow, în care locul central era ocupat de chitaristul Ritchie Blackmore, după despărţirea de Deep Purple. (...)
 

După hituri precum „Man on the Silver Mountain“ sau „Kill the King“ şi patru albume cu Rainbow, consacrarea avea să vină odată cu înlocuirea lui Ozzy Osbourne în Black Sabbath (1979). Albumul „Heaven and Hell“ (1980) rămâne, la 30 de ani de la lansare, unul de referinţă pentru gen, cu piese precum „Neon Knights“, „Heaven and Hell“ sau „Children of the Sea“, îndelung aclamate şi astăzi. Din 1982, Ronnie James Dio îşi înfiinţează propria trupă, Dio, cu care continuă să încânte iubitorii de heavy metal timp de peste două decade. În 2006, foştii componenţi ai trupei Black Sabbath din anii 1980–1982 se reunesc sub numele Heaven & Hell, organizând un turneu mondial care se bucură de un mare succes, urmat de lansarea unui nou album, „The Devil You Know“, în 2009. Cu toate că 2010 ar fi trebuit să fie, în sfârşit, anul în care Black Sabbath – cu Dio, adică Heaven & Hell – ar fi ajuns şi în România, fiind anunţaţi pentru data de 26 iunie a.c., la Romexpo, în cadrul festivalului Sonisphere de la Bucureşti, nu a fost să fie... La 16 mai 2010, Ronnie James Dio, cel care rămâne în memoria tuturor iubitorilor de rock pentru calităţile sale vocale de excepţie, a pierdut lupta cu cancerul gastric diagnosticat anul trecut.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC