Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

O variantă a virusului A/H1N1 2009 a fost confirmată în emisfera sudică

   Au fost identificate modificări ale virusului H1N1 2009 care nu par să facă vaccinul pentru următorul sezon mai puţin eficient, dar fenomenul trebuie urmărit în continuare.
   Circulaţia în continuare a virusului H1N1 2009 a determinat introducerea acestuia în vaccinurile pentru cele două emisfere, deoarece variantele genetice cu mutaţiile D222G si E491K nu au fost dominante în nicio ţară sau regiune. (...)

   Izolatele din Singapore, Noua Zeelendă şi Australia din ultima vreme au prezentat mutaţia E291K în gena hemaglutininei şi o altă mutaţie N142D, împreună cu mutaţii în gena neuraminidazei M15I şi N189S. Virusurile cu modificări ale hemaglutininei au fost detectate sporadic în alte zone, cum ar fi Guam. Virusurile cu ambele modificări ale hemaglutininei şi neuraminidazei nu au fost detectate până acum în nicio ţară din emisfera nordică.
   În Australia şi Singapore, variantele virusului H1N1 2009 au fost asociate cu mai multe infecţii la adolescenţi şi adulţi care au primit vaccinul pandemic H1N1 2009, unele care au avut o evoluţie fatală. Totuşi, nu se pot trage concluzii fără o analiză sistematică a frecvenţei acestei observaţii atât la pacienţi cu infecţii determinate de variantele virale, cât şi la cei cu infecţii cu virusul care nu a suferit modificări. Analiza ar putea lua în considerare şi răspunsul imun modificat în funcţie de vârstă şi de statusul imun al pacienţilor (imunosupresie sau imunocompromitere). Este necesară supravegherea evoluţiei variantelor.
   Conform investigaţiilor, noile variante nu reprezintă o modificare antigenică majoră, dar ele ar putea fi un semnal al unui drift antigenic al virusului H1N1 2009, care ar putea necesita o schimbare a tulpinii corespondente din vaccin mai curând decât se aştepta. Specialiştii de la CDC-Atlanta consideră că aceste fenomene sunt obişnuite la virusurile gripale şi nu trebuie să determine „alarme false“, mai ales că OMS şi centrele colaboratoare monitorizează în permanenţă evoluţia virusurilor gripale pentru a surprinde din timp orice modificări genetice şi antigenice semnificative.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.