Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

O terapie inedită?

Viața Medicală
Conf. dr. Vitalie TEODORU vineri, 26 noiembrie 2010

    Care copil nu este fascinat de lumea circului? Eu unul am fost un fidel admirator al acestor artişti, al măiestriei acrobaţilor, stăpânirii de sine a dresorilor, fanteziei clovnilor şi am înţeles dăruirea, tristeţile şi dramele lor. Am frecventat reprezentaţiile din arena cu rumeguş încă din perioada interbelică, de la circul lui Zaikin, evocat de Radu Tudoran în romanul „Un port la răsărit“, până la cele ale Circului de Stat, în care apăreau amicii mei dresorii Lidia Jinga şi soţii Kati şi Sergiu Dermengi, clovnul Ciacanica, iluzionistul Iosefini ş.a. Unii au murit tragic. Din păcate, nu avem o expoziţie sau o arhivă vizitabilă privind un istoric al circului pe teritoriul ţării noastre. Au încercat soţii Krateyl să înjghebeze o colecţie, dar naţionalizarea circului lor a oprit demersul. (...)
 

    Viena are un număr mare de case memoriale şi muzee. Din ultima categorie face parte unul rar întâlnit pe plan mondial – Muzeul Circului şi al Clovnilor, de fapt Muzeul Austriac al Circului şi Clovnilor, situat în apropierea staţiei de metrou Schwedenplatz, pe Karmelitergasse. Muzee cu un asemenea profil mai există în Germania (Preetz şi Marburg), Rusia (Sankt Petersburg), SUA (Baraboo, Wisconsin) etc.
    Colecţionarul Heino Seitlers a început, încă din anul 1927, să strângă documente privind circul austriac, profitând şi de faptul că era prieten cu o serie de cunoscuţi directori de circ şi cu clovni celebri ca Fratellini, Bono, Bronett, Moreno. Totodată, Heino Seitlers a colecţionat ziare, care astăzi pot fi consultate la Casa Presei, vecină muzeului. El este şi autorul a 2.000 de articole publicate în diferite ziare şi reviste, inclusiv referitoare la activitatea circurilor. cn iunie 1968, era inaugurat Muzeul Austriac al Circului şi Clovnilor. Dacă în primul an după înfiinţare au fost înregistraţi 10.000 de vizitatori, după două decenii s-a ajuns la 124.000 de vizitatori anual.
    Ce exponate găsim în muzeu? Pe panouri ample sunt trecute cele mai importante evenimente din istoria circului austriac. De exemplu, aflăm că, la mijlocul secolului XII, în Judenplatz din Viena evoluau acrobaţi şi clovni, că în 1890 au evoluat într-un circ din Prater 200 de indieni, că în 1906 acelaşi circ avea spectacole cu 300 de cai etc. Zeci şi zeci de afişe, unele emoţionante, ale reprezentaţiilor de circ farmecă vizitatorii. Printre ele sunt şi afişele circurilor Barnum, Busch şi Kludsky, care au avut turnee şi în Bucureşti. Octogenari ca mine le ţin minte chapiteau-urile instalate vizavi de Facultatea de Drept şi pe terenul pe care s-a construit Teatrul Naţional. Mai sunt expuse fotografii din arhivă, tablouri în ulei reprezentând clovni, obiecte personale ale acestora, instrumente folosite de clovni muzicali, păpuşi mecanice de clovni, recuzita utilizată în spectacole etc. In „arhiva de vise“ sunt şi filme scurte, cu cele mai reuşite numere de clovnerie.
    Deseori, din clădire răzbat în stradă hohote de râs. După cum colectivul dr. Vera Brandes de la Universitatea de Medicină „Paracelsus“ din Salzburg aplică „meloterapia“ la pacienţii suferind de „bolile civilizaţiei“ (anxietate, depresie, insomnie, HTA etc.), aici, la Muzeu, vin – pentru o cură ad-hoc – şi copii cu afecţiuni mintale şi vârstnici invitaţi din aziluri. Intrarea în muzeu este gratuită.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.