Newsflash
Știri

O săptămână bună pentru știință

de Monica GEORGESCU - mar. 23 2018
O săptămână bună  pentru știință
    Săptămâna trecută, NHS a anunțat că nu va mai finanța din banii contribuabililor cel mai mare spital de medicină alternativă din Marea Britanie, „Royal London pentru medicină integrată” (RHLIM), care se prezintă drept „cel mai mare furnizor de servicii de medicină integrată pentru sectorul public din Europa”. Această decizie punctuală va aduce trei milioane de lire în plus la bugetul NHS. Bristol și Glasgow rămân astfel ultimele locuri din Marea Britanie în care remediile homeopate sunt în continuare subvenționate de stat, titrează ziarul The Independent.
    Centrele de medicină integrată oferă tratamente alternative, de la acupunctură și fitoterapie până la terapie cognitiv-comportamentală pentru o gamă largă de afecțiuni, de la durere la insomnie. Conform noilor politici privind finanțările din sistemul public de sănătate, comisarii NHS au întrerupt finanțarea cu fonduri de la bugetul de stat ale acelor servicii medicale care nu au în spate „dovezi robuste” privind eficiența. Tratamentele nesusținute de dovezi științifice riguroase vor putea fi achiziționate de pacienți la cerere, contra cost. Reacțiile nu au întârziat să apară: „O zi proastă pentru homeopatie este o zi bună pentru știință”, scrie David Gorski, chirurg oncolog și fondatorul site-ului Science Based Medicine, care oferă o perspectivă critică, bazată pe dovezi, asupra medicinei
alternative.

    Un articol științific suspectat de plagiat a fost retras din revista Scientific Reports (grupul Nature) după ce mai mult de o duzină de membri ai consiliului editorial au demisionat în semn de protest, anunță Retraction Watch. Articolul cu probleme, semnat de chinezul Bin Liu, a fost revăzut și corectat după ce Michael Beer, un cercetător de la Johns Hopkins, a atras atenția că textul plagia munca sa. Măsura nu a fost considerată adecvată sau suficientă, declanșând un val de demisii din consiliul editorial al publicației, urmat de o nouă revizie a aceluiași articol. Concluziile au fost că „în articol nu s-a menționat ca referință o lucrare publicată anterior de un alt grup de cercetători, prin urmare ar trebui să fie retras”.
    La fel de interesant este că știrea Retraction Watch privind retragerea articolului din Scientific Reports a fost preluată și de Nature News, publicație-fanion a grupului editorial Springer Nature, cu mențiunea că, deși face parte din același grup editorial, are o politică editorială independentă. Cu adevărat o săptămână bună pentru știință și pentru jurnalismul de știință.

    Cinci noi facultăți de medicină se vor înființa în Anglia în următorii trei ani – în Sunderland, Lancashire, Lincoln, Canterbury și Chelmsford. Aceste zone au fost alese deoarece s-a observat un deficit de cadre medicale și „poate fi dificil să recrutăm și să atragem noi medici”, a declarat secretarul de stat în sănătate, Jeremy Hunt. Inițiativa face parte din programul guvernamental de extindere a centrelor de formare profesională. De asemenea, facultățile de medicină existente vor crește numărul de locuri oferite. Guvernul britanic speră ca, în 2020, după implementarea acestor măsuri, facultățile de medicină din țară să înroleze cu 1.500 de studenți mai mult față de prezent. În septembrie, vor fi oferite 630 de locuri noi pentru studenții mediciniști, restul urmând a fi înființate în următorii doi ani.
    Majoritatea locurilor care urmează să fie create pentru viitorii medici sunt în centre din afara Londrei – 90% din acestea –, accentul fiind pus pe formarea de cadre medicale în zone care în mod normal nu sunt căutate de medici pentru relocare. „Această inițiativă ar trebui să ne ajute să facem față procesului natural de îmbătrânire a populației. În zece ani, numărul cetățenilor britanici cu vârsta peste 75 de ani va crește cu un milion”, a adăugat secretarul de stat, citat de BBC.

    Organizația mondială a sănătății (OMS), UNICEF și autoritățile naționale din Yemen au anunțat încheierea unei ample campanii de vaccinare menite să controleze răspândirea epidemiei de difterie. Campania a avut ca obiectiv imunizarea a 2,7 milioane de copii cu vârsta cuprinsă între 6 săptămâni și 15 ani, se arată în comunicatul OMS. Primele cazuri de difterie au fost raportate în Yemen în octombrie 2017. Epidemia s-a răspândit rapid în țara africană măcinată de conflicte interne și sărăcie, cu un sistem medical aflat în pragul colapsului. Mai puțin de jumătate din centrele sanitare din țară sunt încă în stare de funcționare, chiar și parțială. Prin urmare, în câteva luni, mai mult de 1.300 de persoane au fost infectate și peste 70 au murit, majoritatea cazurilor înregistrându-se la copii și adolescenți.
    Personalul sanitar mobilizat în ampla campanie de vaccinare organizată de OMS și UNICEF a inclus peste 6.000 de persoane, incluzând personalul alocat monitorizării și controlului răspândirii infecției în comunitate. În lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut, peste 450.000 de copii cu vârsta sub șapte ani au fost imunizați doar în provincia Ibb. Aici s-au înregistrat peste 35% din numărul total de cazuri de difterie. Campania de vaccinare face parte dintr-un plan mai amplu de control al infecției, ce include întărirea mijloacelor de monitorizare și detecție a cazurilor, îmbunătățirea metodelor de testare de laborator și instruirea unor echipe de intervenție rapidă.

    Statul american Mississippi a adoptat cea mai dură legislație antiavort din Statele Unite. Avortul este interzis după primele 15 săptămâni de sarcină, indiferent dacă este vorba de viol sau incest, titrează BBC. Singurele excepții se aplică atunci când fătul prezintă o anomalie „incompatibilă cu viața” sau dacă viața mamei este pusă în pericol.
    Medicii ginecologi care fac avorturi după cele 15 săptămâni riscă să-și piardă dreptul de a profesa. Guvernatorul republican al statului Mississippi, Phil Bryant, se declară mândru de decizia luată, fiindcă vrea ca statul pe care îl conduce să fie cel mai sigur loc din America pentru un copil nenăscut. Președintele Donald Trump susține deschis această inițiativă. Criticii spun însă că noua legislație este neconstituțională și amenință că o vor contesta în instanță. Anterior, statul Mississippi interzisese avortul după 20 de săptămâni de sarcină.

    Epidemia de febră Lassa din Nigeria a afectat, de la începutul anului, 365 de persoane și a cauzat decesul a 81, recorduri până în acest moment. Însă experții în politici de sănătate consideră că situația ar fi putut fi mult mai rea. În ultimii ani, Nigeria a făcut eforturi considerabile pentru a consolida Centrul național pentru controlul bolilor (NCDC). Această agenție este prima linie de apărare pe care țara africană o are în lupta împotriva epidemiilor, se arată într-o știre publicată de revista Nature.
    NCDC s-a dezvoltat de la doar 30 de medici în 2011 la mai mult de 130 în prezent. Printre aceștia se numără epidemiologi, microbiologi și medici din alte specialități. În prezent, lista de activități include organizarea de laboratoare de diagnostic pentru monitorizarea epidemiei și implementarea unor instrumente complexe de administrare a datelor obținute pentru a asigura controlul epidemiei în viitor. În lunile ce urmează, guvernul nigerian ar trebui să aprobe proiectul de lege care va transforma NCDC într-o agenție independentă, cu putere de decizie și buget propriu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe