Newsflash
Știri

„O să câştigăm curând“

de Alexandra NISTOROIU - mar. 17 2015
„O să câştigăm curând“

   În faţa unei căsuţe aflate la periferia Monroviei, Mosoka Fallah, un medic liberian pregătit la Harvard, un bărbat de 44 ani cu înfăţişare robustă, răspunde întrebărilor unui reporter BBC. Se întreabă dacă aici se va opri în sfârşit epidemia. „Este ultimul kilometru de parcurs. E mare presiunea pusă pe noi acum. Dacă aceşti oameni vor trece de 21 de zile fără simptome, am putea asista la sfârşitul crizei de Ebola“, spune medicul, în timp ce privirea urmăreşte colegii de pe verandă, care iau pe rând temperatura mai multor femei şi copii. Familia Yardolo reprezintă unul dintre ultimele clustere de potenţiale cazuri de Ebola care se află în prezent sub monitorizarea autorităţilor sanitare dintr-o ţară care pare să fie la un pas de eradicarea virusului. Ebola a ucis peste 4.000 de liberieni până acum, dar, de mai bine de zece zile, nu au mai fost confirmate cazuri noi de infecţie.

 

La câteva zile de eradicarea virusului

 

   Printre victimele epidemiei au fost trei copii din familia Yardolo, iar mama lor, Beatrice, este acum îngrijită la o clinică organizată de personalul medical chinez în capitala Liberiei. Este una din cele două persoane încă infectate cu Ebola în Liberia. La jumătatea perioadei de carantină, supravieţuitorii din familie insistă că se simt bine, nu dau semne de îmbolnăvire.
   Medicul promite celorlalţi membri ai familiei bolnavei că va aduce mai multe alimente şi saltele pentru a-i ajuta să treacă peste perioada de monitorizare în carantină. „Nu poţi să faci această muncă dacă îţi lipseşte empatia. Încerc să înţeleg durerea prin care trec oamenii. La început, răspunsul la epidemie a venit cu întârziere şi unele dintre emailurile pe care le-am trimis au fost disperate. Dar acum cred că ţara s-a ridicat la înălţimea provocării. Am sfidat estimarea că jumătate de milion de oameni vor muri. Ne-am descurcat şi am reuşit, ceea ce e, de fapt, cu nimic mai prejos de un miracol. Cred că o să câştigăm curând“, spune Fallah, pentru BBC.
   Dar această încredere trebuie temperată de o anxietate reziduală, de realizarea că Liberia nu îşi poate permite să se complacă în etapele finale ale luptei împotriva Ebola. Graniţele ţării au fost redeschise, iar Guineea şi Sierra Leone încă se chinuiesc să ţină sub control virusul.

 

Planul Marshall în Africa?

 

   Ellen Johnson Sirleaf, preşedinta Liberiei, a cerut lansarea unui plan Marshall pentru cele trei ţări masiv afectate de Ebola din Africa de Vest. Intervenţia şefului de stat vine după ce Sierra Leone a primit în regim de urgenţă peste 52 de milioane de lire pentru a încheia epidemia şi pentru perioada de recuperare. FMI a promis un pachet de ajutor financiar de 187 de milioane de dolari pentru Sierra Leone. La nivel internaţional, cinci miliarde de dolari fuseseră promise de donatori, dar mai puţin de jumătate din promisiuni au fost materializate. În jur de 600 de delegaţi din întreaga lume s-au întâlnit la Brussels la 3 martie a.c. să pună la punct o strategie pe termen lung pentru a eradica boala. Aproape 10.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în această epidemie, majoritatea din Guineea, Liberia şi Sierra Leone.

 

Neglijenţă în Guineea

 

   Veştile recente din Guineea încă arată slăbiciunea sistemului sanitar din această ţară. Cel puţin 50 de teste de sânge pentru Ebola au fost făcute de mântuială în ianuarie şi februarie, ceea ce a făcut ca patru persoane infectate cu Ebola să fie trimise de-acasă. Două au murit de boală, după cum a declarat pentru Reuters coordonatorul luptei împotriva Ebola din Guineea.
   Reprezentanţi ai autorităţilor au explicat reporterilor că erorile au fost înregistrate la două unităţi de tratament, ducând la 52 de teste făcute prost, din cauza cărora mai multe persoane sănătoase au fost expuse virusului. Dr. Sakoba Keita, coordonatorul acţiunilor anti-Ebola din Guineea, a confirmat existenţa erorilor de realizare a testelor de diagnostic, dar dă cifre mai mici: 23 de pacienţi afectaţi.
   Greşelile au apărut la Coyah, unde există o unitate de tratament guvernamentală, sprijinită de voluntarii trimişi de Cuba, şi în Conakry, unde Médicins Sans Frontières coordonează un centru de Ebola în cadrul complexului spitalicesc Donka. În ambele cazuri, personalul a pus mostrele de sânge în eprubete necorespunzătoare, deteriorând specimenele. Testele s-au întors negative şi pacienţii au fost externaţi. Cel puţin şase au fost ulterior depistaţi ca fiind infectaţi, când testele au fost repetate.
   În Guineea, cea mai mare epidemie de Ebola din istorie a omorât deja peste 2.000 de oameni, dar incidenţa cazurilor a scăzut dramatic în ultima lună. Până la jumătatea lunii aprilie, preşedintele Alpha Conde vrea să atingă ţinta de zero cazuri. Anul acesta sunt alegeri prezidenţiale. Ţara a primit însă mai puţin ajutor financiar decât celelalte două state sever afectate de epidemie: 266 de milioane de dolari în promisiuni (adică jumătate din cât a fost promis pentru Sierra Leone şi o treime din totalul Liberiei).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe