Newsflash
Știri

O propunere

de - mai 21 2010
O propunere
Mult stimate domnule director,
 
   (...) Încerc să apelez şi la ajutorul Domniei voastre, acţionând simultan la nivelul Rectoratului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davilla“ şi al decanatului Facultăţii de Stomatologie. Poate că publicarea în paginile revistei dv., „Viaţa medicală“, ar putea declanşa un proces de katharsis necesar anterior acordării unei alte „celebrităţi“ dreptul nemeritat la nemurire. Vă mulţumesc!
   Mi-aş dori (şi nu numai eu doresc aşa ceva) ca numele centrului stomatologic din strada Eforiei nr. 3–5, sediu în care-şi află reşedinţa disciplinele de propedeutică stomatologică, ortodonţie, stomatologie pentru Medicină generală etc., să fie „Centrul Stomatologic prof. dr. Ioan I. Gall“. Argumentaţia propunerii mele ar consta în următoarele:
1. Prof. dr. I. Gall a conceput structura acelui centru metodologic; a obţinut aprobările necesare finanţării şi construcţiei celor patru etaje şi l-a condus ca prim-director până la destituirea sa din 1980, ca urmare a unei „conjuraţii interne“ şi a unor interese din afara centrului (...)*
2. În Centrul Metodologic de Stomatologie, prof. dr. I. Gall şi-a continuat activitatea de perfecţionare a cadrelor universitare şi ajutătoare (surori, registratoare medicale şi tehnicieni dentari) pentru întreaga ţară şi, tot de aici, a organizat desfăşurarea acţiunilor de perfecţionare a cadrelor medicale stomatologice pentru toate judeţele ţării (dispunem de un astfel de program aprobat de Ministerul Sănătăţii)
3. Prof. dr. I. Gall a conceput, a obţinut aprobarea Ministerului Sănătăţii şi organizat reţeaua de Stomatologie în şcolile Capitalei, reţeaua de Stomatologie din întreprinderile bucureştene şi a reuşit, primul în medicina bucureşteană, organizarea învăţământului universitar şi postuniversitar de Policlinică stomatologică (anterior corespondentului în Medicina generală, sub îndrumarea reputatului prof. dr. Şt. Şuţeanu).
4. Prof. dr. I. Gall s-a angajat, cu pasiune, şi la potenţarea învăţământului stomatologic universitar din Timişoara, făcând o navetă obositoare de peste 550 km.
5. Cu un colectiv format în exclusivitate de dsa a redactat câteva cărţi de actualitate, ocupând nişe lăsate libere de instrucţia universitară analitică, dar lipsită de potenţa sintezei, cărţi care i-au fost respinse, fără argumente (...)
6. Memoria sa trebuie cultivată din respectul pentru un trecut unic, pentru un om mai moral decât ceilalţi „tovarăşi”, spre a-l recompensa pentru umilinţa de a fi fost singurul profesor universitar din medicina bucureşteană, căruia i-a fost refuzat titlul de profesor consultant, fiind obligat a trăi, a se îmbolnavi incurabil şi muri într-o sărăcie nedemnă de un dascăl activ, provocator, novator.
Vă mulţumesc şi vă doresc tot binele din lume!
Al dvs,
dr. Ion Coca

 

Notă autor:

* Textul eliminat în redacţie şi semnalat prin (...) conţinea
afirmaţii polemice, imposibil de verificat. Eludarea acestora nu schimbă sensul şi argumentaţia semnatarului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe