Newsflash
Știri

O practică pe care visez s-o văd în România

de M. V. A. - dec. 19 2014
O practică pe care visez s-o văd în România
    • „Viaţa medicală“ pare să fi avut o premoniţie publicând săptămâna trecută un minuţios reportaj despre un nou val de epidemie HIV în România. Căci la întâlnirea ministerială la nivel UE de acum câteva zile s-a anunţat că trei sferturi din noile cazuri diagnosticate cu HIV provin din estul Europei. În ultimul deceniu, această rată a crescut cu 126%, în special în rândul utilizatorilor de droguri injectabile. O altă particularitate este creşterea însemnată a cazurilor noi de HIV în rândul homosexualilor, cu un vârf între 2010 şi 2011.
   Situaţia din România a fost prezentată de dr. Cristina Oprea care s-a declarat sceptică în atingerea ţintelor propuse de UE în contextul românesc, unde acoperirea populaţiei infectate cu antiretrovirale este încă insuficientă, iar folosirea unor medicamente care nu mai sunt recomandate de OMS este încă răspândită. Participanţii la conferinţă au menţionat şi dificultăţile ridicate în estul Europei de refuzul societăţii de a aborda abuzul de droguri ca pe o boală, nu ca pe o crimă. Situaţia din Rusia a fost menţionată în termeni de gravitate.

 

   • Departamentul american pentru sănătate, omologul unui minister al sănătăţii, a anunţat că va oferi imunitate companiilor care încearcă să dezvolte un vaccin pentru Ebola. Aceste companii vor fi astfel protejate împotriva oricăror acţiuni în justiţie legate de procesul de producţie, testarea, dezvoltarea sau distribuţia vaccinului. Imunitatea este valabilă doar pe teritoriul SUA şi nu este o iniţiativă unică. Acelaşi tip de protecţie a mai fost oferit în trecut companiilor farma pentru a le încuraja să producă vaccinuri pentru copii.
   Primul studiu clinic pentru un vaccin experimental a început săptămâna trecută la Oxford. GSK, Johnson & Johnson şi Merck sunt principalele companii implicate în încercarea de a găsi un vaccin împotriva virusului care a făcut până acum peste 6.300 de victime.
 

   • Încă o reformă a sănătăţii sacrificată pe altarul nemulţumirii populare. De astă dată lovitul este prim-ministrul Australiei, Tony Abbott, care a dorit să introducă o coplată de 6 dolari, însă a fost silit să renunţe la ea după numeroasele proteste venite din presă şi din opoziţie. În schimb, guvernul va permite medicilor să taxeze pacienţii, doar dacă medicii doresc asta, cu 5 dolari australieni. Copiii, bătrânii şi asistaţii social sunt scutiţi. Pasul înapoi va costa guvernul australian, deja strâns în uşa crizei economice, peste 100 de milioane de dolari australieni în minus la buget. Sună cunoscut, atât de cunoscut.

 

   • O idee care pluteşte deja de câţiva ani în Statele Unite este acum pusă în aplicare de unul dintre asiguratorii medicali din statul New York, SUA. Compania Oscar a anunţat că va oferi vouchere în valoare de până la 240 de dolari pe an pentru acei asiguraţi care merg în fiecare zi cel puţin 2.000 de paşi şi cel mult 10.000. Desigur, cu cât mergi mai mult pe jos, cu atât cadoul e mai mare. Compania oferă şi ceasul necesar calculării paşilor al căror număr va fi trimis, printr-o aplicaţie mobilă, către asigurator şi care va ţine evidenţa progresului făcut şi va stabili obiectivul următor.
   Argumentul din spatele măsurii se bazează pe afirmaţia că de la 6.000 de paşi efectuaţi zilnic există beneficii clare asupra stării generale de sănătate. Asiguratorul Oscar nu este la prima măsură de acest fel, în toamnă anunţând că oferă vouchere de 20 de dolari pentru a-şi încuraja asiguraţii să se vaccineze anti-gripal. Însă Oscar are un aliat important. Toate voucherele oferite drept stimulent pot fi utilizate pe Amazon, cel mai mare magazin online din lume. O practică pe care visez s-o văd aplicată şi în România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe