Newsflash
Știri

O nouă specie de plantă a fost descoperită în România

de L. Budin - nov. 7 2022
O nouă specie de plantă a fost descoperită în România

O echipa internaţională de cercetare româno-ungaro-ucraineană a descoperit, în Dobrogea, o nouă specie de plantă, Salvia revelata, informează Societatea Ornitologică Română (SOR).

Deși nu este o plantă rară, ci are o largă distribuție în întreaga regiune de stepă a Europei, această specie de salvie a stat pur și simplu ascunsă la vedere timp de secole, fiind identificată eronat ca Salvia austriaca, o specie comună din Europa Centrală, cu care această plantă este strâns înrudită, se arată într-un comunicat al Societății Ornitologice Române (SOR).

Comparatie-S.-austriaca-S.-revelata_Matis-Attila_Sramko-Gabor

Salvia austriaca din Valea Florilor (Transilvania, Romania) – comparație cu Salvia revelata din Kapustyne (Mykolaiv Oblast, Ucraina). Foto: Mátis Attila/Sramkó Gábor. 

 

Cercetătorii au numit-o Salvia revelata în latină, iar ca nume vernacular au propus cel de „jaleș pontic”. Salvia revelata se distinge de Salvia austriaca (jaleșul austriac) pe baza diferențelor de morfologie florală, genetice, biologia polenizării, ecologie și distribuție, explică Mátis Attila, cercetător al Universității Babeș Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, coordonatorul echipei care a făcut descoperirea.

Noua specie este legată de habitatele de stepă pontică, astfel că în România este restrânsă la pajiștile stepice din Dobrogea. Experții consideră această parte a țării un adevărat tezaur de biodiversitate, un loc în care se întâlnesc diferite regiuni biogeografice, ceea ce face ca flora și fauna să fie foarte bogate, aici fiind prezente specii mediteraneene, central-europene și asiatice.

În urmă cu 7 ani, în timpul studiilor efectuate în Rezervația Pădurea Dumbrăveni din Dobrogea, botanista Szabó Anna a observat că unele exemplare de Salvia austriaca arătau puțin diferit în Dobrogea față de cele din alte regiuni ale Europei.

Acesta a fost momentul care ne-a determinat să începem cercetarea acestei plante. Această diferență structurală a scăpat mult timp atenției cercetătorilor, astfel încât această specie a putut rămâne ascunsă pentru știință atâta timp”, a explicat Mátis.

După observarea structurii și funcției diferite a florii, au început studiile ecologice, biogeografice și genetice, iar rezultatele combinate au confirmat faptul că este într-adevăr o specie necunoscută de plantă.

Primul exemplar găsit a fost depus la herbarul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și desemnat ca holotip, exemplarul de referință caracteristic pentru specie.

Pe baza analizei genetice, grupul internațional de cercetători a stabilit că Salvia revelata și Salvia austriaca s-au separat cel mai probabil cu aproximativ 200.000 de ani în urmă, la începutul penultimei perioade glaciare și și-au continuat evoluția divergentă în timpul interglaciațiunii Eemian.

Descoperirea noastră indică importanța ariilor protejate, ne spune că, dacă nu avem grijă de ele, speciile pot dispărea mai repede decât le pot descrie oamenii de știință. Pajiștile din Dobrogea și pășunile din România sunt în general expuse unui pericol grav: sunt distruse pe de o parte din cauza transformării lor în teren arabil și, pe de altă parte, din cauza pășunatului excesiv. Echipa noastră mai are încă trei specii potențial noi în curs de analiză și descriere, toate din Dobrogea”, a declarat Mátis Attila.

„Natura sub lupă”, traseu tematic dedicat biodiversității din Parcul Sticlăriei

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe