Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

O nouă eră în tratamentul cancerului ovarian

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 22 mai 2020

Olaparib poate crește supravieţuirea cu până la un an pentru femeile cu recurenţă a unui cancer ovarian iniţial sensibil la derivaţi de platină și cu mutaţie a genei BRCA pozitivă.

Acest inhibitor al enzimelor poli-(ADP-riboză) de tip polimerază (PARP) a fost testat în studiul SOLO2, ale cărui rezultate au fost prezentate anterior întâlnirii anuale a Societăţii Americane de Oncologie, anunţă Medscape. Cercetarea a dovedit obţinerea unui progres semnificativ în tratamentul unei afecţiuni oncologice considerată ca având un prognostic rezervat.

Studiul randomizat a urmărit supravieţuirea a 300 de paciente cu această formă de cancer, distribuite către terapia cu olaparib sau cu placebo. Noile date, prezentate de medicul spaniol Andrés Poveda, indică o supravieţuire medie mai lungă cu 12,9 luni cu ajutorul olaparib. La cinci ani, supravieţuirea este de 42,1% în rândul femeilor ce urmează acest tratament, faţă de 33,2% pentru placebo.

Inhibitorii de PARP, precum olaparib, au revoluţionat tratamentul cancerului ovarian, atât ca primă linie terapeutică, cât și în tratamentul de menţinere a formelor recurente, după cum indică rezultatele studiului SOLO2.

Profil de toleranţă previzibil

Reacţiile adverse la olaparib identificate în acest studiu s-au suprapus profilului de toleranţă cunoscut, printre ele identificându-se greaţa, fatigabilitatea, astenia și anemia. Unele paciente au necesitat amânarea sau scăderea dozelor, iar oprirea tratamentului s-a realizat la 17% dintre paciente în grupul cu olaparib și la 3% din grupul placebo.

Etichete: cancer ovarian olaparib BRCA

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC