Newsflash
Știri

O mie de roboţi pentru „desene animate“

de Dr. Mariana MINEA - sept. 5 2014
O mie de roboţi pentru „desene animate“
   Ştiţi reclama aceea cu şirul de furnici şi cu tapirul care atentează la indivizii de la coada grupului? La semnul unui lider, furnicile se asamblează rapid, prin intermediul picioruşelor, formând din corpurile lor un ghem cu care îi astupă inamicului trompa. Autoasamblarea este un fenomen des întâlnit în natură. Se regăseşte în formă anorganică în cristale, în structurile moleculare, în stolurile de păsări perfect armonizate, în coloniile de furnici. Se regăseşte şi la unele manifestaţii umane de un gust discutabil. Recent, trei cercetători de la Harvard au reuşit să creeze un sistem autoasamblant, deocamdată bidimensional, format dintr-o armată de roboţei. Aceştia se deplasează încet, dar sigur, pe o suprafaţă plană, pentru a realiza un ansamblu de o anumită formă. Cam ca pilitura de fier care pleacă pe urmele magnetului, doar că aici nu este vorba de un magnet, şi nici de comunicarea prin feromoni, cum se întâmplă în cazul furnicilor. 
   În trecut, cercetătorii reuşiseră să creeze structuri autoasamblante din doar câteva zeci, maximum o sută de dispozitive. Acum, Michael Rubenstein şi colaboratorii au creat o „echipă“ de nici mai mult, nici mai puţin de 1.024 de roboţei. Aceştia se pot deplasa prin vibraţii pentru a forma structura dorită de utilizator: în acest caz, sub formă de stea de mare, de literă K şi de cheie franceză. Fiecare „kilobot“ măsoară trei centimetri în diametru, cam cât o monedă, şi este urcat pe trei picioruşe fixe, foarte subţiri. Din acest motiv, rezultatul final al Serie de imagini ce prezintă autoasamblarea roboţilor sub forma literei K şi a unei stele de mareasamblării lor pare că levitează. Un roboţel mai este prevăzut cu un sistem de control care îi permite să execute în mod autonom programe, cu două motoare ce produc vibraţii şi care permit deplasarea în linie dreaptă sau întoarcerea, şi cu un sistem format dintr-un emiţător şi un receptor de lumină infraroşie. Emiţătorul emite lumina înspre pământ. Roboţii interacţionează între ei prin interpretarea fasciculelor de lumină infraroşie care se reflectă de pe suprafaţa pe care sunt aşezaţi, modalitate prin care află la ce distanţă se găsesc faţă de roboţii învecinaţi – este şi motivul pentru care nu pot interacţiona cu kiloboţi aflaţi la o distanţă mai mare de zece centimetri. Nu există o sincronizare între mişcările roboţilor, ei se mişcă descentralizat şi nu sub coordonarea unui „creier“, cum pare să se întâmple în stolurile de păsări. Mişcarea lor este zgomotoasă, imprecisă şi lentă – au nevoie de 12 ore pentru a se aşeza sub forma programată. Dar este o mişcare tenace, spun cercetătorii. Chiar dacă se mai produc şi „blocaje în trafic“, prin aglomerarea de roboţei, acest comportament colectiv nu s-a oprit înainte de obţinerea formei dorite şi aceasta este marea satisfacţie a cercetătorilor. Mai mult, ei au reuşit să prevină ambuscadele întâlnite în cadrul experimentelor anterioare.
   La originea asamblării prin cooperare stă un algoritm bazat pe mai multe performanţe. Dintre ele, cea mai importantă pare a fi abilitatea care îi permite unui robot să detecteze marginile grupului de roboţi vecini şi să măsoare distanţele care îl separă de aceştia. Toţi roboţii sunt prevăzuţi cu acelaşi program, ce include algoritmul de autoasamblare, precum şi imaginea şi dimensiunile imaginii finale. Cum se întâmplă totul? Iniţial, ro­bo­ţeii stau într-o grămadă neorganizată. Utilizato­rul uman plasează în apropierea lor patru roboţi-sursă sau roboţi-rădăcină. Aceştia sunt un fel de lideri, dispozitive progra­mate pentru a iniţia mişcarea graduală în rândul roboţilor, doar că ei rămân nemişcaţi, în grupul lor de patru. Roboţeii „soldaţi“ de pe marginile structurii amorfe din vecinătate încep să se deplaseze spre ei, astfel că grupul mare se dizolvă dinspre extremităţi spre interior. Toţi roboţeii care ajung la exteriorul structurii nou formate devin repere pentru noii roboţei care se deplasează în căutarea marginilor, prin interpretarea fasciculelor de lumină infraroşie. În orice moment, un robot poate evalua dacă se plasează în interiorul structurii dorite sau în afara ei, iar din momentul în care a intrat în structură, există două opţiuni: fie ajunge până aproape de capătul celălalt al structurii şi se opreşte înainte de a ieşi din ea, devenind robot staţionar, fie detectează un alt robot staţionar (care poate fi şi robotul-sursă) şi rămâne imobil. Totul, conform algoritmului informatic „if-then-else“. Procesul continuă, iar structura se construieşte din straturi succesive.
   Folosirea unor grupuri mari de roboţi, precum acesta, generează o serie de greşeli şi un grad înalt de variabilitate. De exemplu, un robot poate fi imobilizat din cauza defectării motorului sau pentru că a fost împins de un alt robot. Cercetătorii au luat însă în calcul toate aceste aspecte şi au îmbunătăţit algoritmii astfel încât roboţii să nu se „blocheze“ niciodată: un robot imobilizat îşi poate restarta motorul sau, în caz că nici acest lucru nu funcţionează, le poate semnala celorlaţi roboţi să îl ocolească. Două experimente au vizat armata completă a celor 1.024 de roboţi, iar alte 11 au folosit grupuri mai mici. În toate cazurile, desenele finale au avut o mare acurateţe, chiar dacă imperfectă – de exemplu, forma a rezultat uneori uşor rotită sau prezentând mici aglomerări de roboţi, asta şi pentru că unii roboţi s-au mişcat mai lent.  Însă marea reuşită este că procesul de asamblare nu s-a blocat înainte de-a atinge forma finală. Rubenstein şi colaboratorii speră ca realizările lor să motiveze cercetările în domeniul algoritmilor care detectează defecţiunile robotice. De asemenea, pasul următor ar fi crearea unor roboţi care să depăşească obstacole, asamblându-se prin ataşarea unuia de corpul celuilalt. Exact cum fac furnicile care formează poduri vii pentru transportarea membrilor muşuroiului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe