Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, a fost organizată, la 24 martie a.c., o conferinţă de presă la care au participat dnele dr. Elmira Ibraim, coordonator tehnic naţional al Programului Naţional de Control al Tuberculozei, dr. Dana Burduja – Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, dnii dr. Victor Olsavszky, directorul regional al Biroului OMS pentru România, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în MS, prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. (...) "> O lume fără TB - Viața Medicală
Newsflash
Știri

O lume fără TB

O lume fără TB

   Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, a fost organizată, la 24 martie a.c., o conferinţă de presă la care au participat dnele dr. Elmira Ibraim, coordonator tehnic naţional al Programului Naţional de Control al Tuberculozei, dr. Dana Burduja – Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, dnii dr. Victor Olsavszky, directorul regional al Biroului OMS pentru România, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în MS, prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. (...)

    Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, a fost organizată, la 24 martie a.c., o conferinţă de presă la care au participat dnele dr. Elmira Ibraim, coordonator tehnic naţional al Programului Naţional de Control al Tuberculozei, dr. Dana Burduja – Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, dnii dr. Victor Olsavszky, directorul regional al Biroului OMS pentru România, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în MS, prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Au fost prezentate statistici privind situaţia TB în lume şi în ţara noastră, realizările PNCT, priorităţile şi strategiile de viitor pentru managementul bolii.
   Câteva din reuşitele importante ale PNCT care au dus la scăderea incidenţei TB în România în utimii ani: adoptarea strategiei tratamentului sub directă observare (DOTS), recomandat de OMS, aplicat la 100% din pacienţi din 2005; obţinerea unei rate de detecţie a cazurilor de peste 70% şi a unei rate de succes terapeutic de peste 80%; implementarea şi funcţionarea unui regim informatic naţional de înregistrare/raportare a datelor despre pacienţii cu TB; constituirea Comisiei Naţionale de Supervizare a aplicării PNCT şi a Grupului de lucru pentru laboratoare, care şi-au început activitatea din 2010.
   Dna dr. Elmira Ibraim a precizat: „Intenţionăm ca prin aplicarea de către PNCT şi în anii următori a acestor măsuri, completate cu noi activităţi care vizează în special limitarea extinderii TB MDR/XDR, să menţinem în continuare tendinţa de reducere a endemiei de tuberculoză în România, până la eliminarea ei ca problemă de sănătate publică, în concordanţă cu viziunea globală a OMS privind această boală“.
Dr. Maria Dragotă
„Trăim împreună, respirăm împreună“
 
   La 24 martie, în amfiteatrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“ din Bucureşti, a fost lansat programul Living together, breathing together – trăim împreună, respirăm împreună“. Acest proiect educaţional şi de asistenţă multidisciplinară implică specialişti din domenii asociate tuberculozei: pneumologi, psihologi, sociologi, antropologi, biologi, specialişti în ştiinţe sociale, farmacoeconomişti ş.a. şi va cuprinde o campanie naţională de informare şi suport, menită să atragă atenţia societăţii româneşti asupra gravităţii situaţiei generate de tuberculoză, adresându-se atât persoanelor afectate, cât şi publicului larg.
   Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză va dezvolta în cadrul acestui proiect o serie de măsuri care au ca scop o diminuare a incidenţei tuberculozei în ţara noastră. Asociaţia consideră necesare o serie de iniţiative menite să vină în sprijinul bolnavilor: • accesul pacienţilor la metode de diagnosticare moderne, rapide şi sigure, care să reducă timpul de aşteptare până la confirmarea diagnosticului • facilitarea accesului la medicaţie în special pentru cei cu chimiorezistenţă • găsirea unor modalităţi de îmbunătăţire a softului de evidenţă a cazurilor de tuberculoză în România, pentru o atentă şi precisă monitorizare a evoluţiei bolnavilor.
   La eveniment au participat dnii dr. Marius Dumitru, preşedintele Asociaţiei Române a Bolnavilor de Tuberculoză, prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, dr. Géza Mólnar, consilier personal al ministrului sănătăţii, şi dr. Radu Posea, managerul Institutului „Marius Nasta“.        
   „Tuberculoza se tratează. Depistarea ei la timp face din această maladie una tratabilă în proporţie de 95% după un tratament gratuit de şase-opt luni. Impactul social al TB este important, iar pacienţii trataţi trebuie acceptaţi în societate ca oameni normali“, a declarat dl prof. dr. Florin Mihălţan.
Marian Câmpeanu

 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe