Newsflash
Știri

O lege integrală a Sănătăţii, „prea puţin probabilă”

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 12 2021
O lege integrală a Sănătăţii, „prea puţin probabilă”

În România este necesară o nouă Lege a Sănătăţii, însă una care să reglementeze toate domeniile nu ar fi potrivită în acest moment, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, într-o dezbatere online.

Problemele sistemului de sănătate au fost reliefate încă o dată, de data aceasta implicând și politicienii în discuţii, în cadrul unei dezbateri organizate marţi, de Colegiul Medicilor din România.

pozacmr9martie2

Una dintre problemele subliniate de prof. dr. Cătălina Poiană (președinte CMMB) a fost legată de costurile ridicate ale serviciilor medicale în cadrul unui spital, costuri care ar fi mult mai mici dacă pacienţii ar fi diagnosticaţi și trataţi în ambulatoriu: „Medicul de spital ar dori să scadă presiunea în care lucrează, să poată acorda timp și atenţie pacientului și în special cazurilor complicate, grave. În acest fel, s-ar putea îmbunătăţi și calitatea actului medical și s-ar evita și erorile, dar mai ales epuizarea care afectează din ce în ce mai mult performanţele profesionale”.

Ea le-a adresat, de asemenea, o serie de întrebări oficialilor privind sistemul de asigurări și finanţarea ambulatoriului de specialitate. Problema în prezent este lipsa fondurilor, acestea fiind suficiente doar câteva zile, dar problematice sunt și dezvoltarea programelor de screening sau modernizarea unităţilor medicale.

Legile sectoriale pot fi alternativa

Nevoia unei noi Legi a Sănătăţii a fost accentuată de prof. dr. Daniel Coriu: „Sănătatea nu are culoare politică, soluţiile sunt, în primul rând, voinţă politică, asumare politică, existenţa unor legi și reglementări adecvate în domeniul Sănătăţii și, poate cel mai important din punct de vedere legislativ, crearea unei noi Legi a Sănătăţii”.

Referitor la acest subiect, prof. dr. Alexandru Rafila consideră că este nevoie de o lege a Sănătăţii, dar că una care să reglementeze toate domeniile nu ar fi potrivită în acest moment. El optează în schimb pentru legi sectoriale pentru sănătate publică, asistenţă medicală, asigurări de
sănătate etc.

Faţă de sistemul de sănătate de dinainte de 1989, accesul la servicii medicale, în special în mediul rural, este de sub 50%, a subliniat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României. În opinia sa, o lege integrală a Sănătăţii este puţin probabilă.

Stabilitate legislativă prin consens politic

Pentru a se ajunge la o stabilitate legislativă este nevoie de un consens larg din punct de vedere politic, având în vedere că Legea Sănătăţii a fost schimbată de nenumărate ori până acum, existând articole care au fost modificate de cinci ori în același an, crede dr. László Attila, secretar în Comisia pentru Sănătate Publică din Senat.

Necesar ar fi și ca medicii din spitale, aflaţi în Contract cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate sau fără contracte de prestări servicii finanţate, dar care au posibilitatea de a elibera reţete compensate sau bilete de trimitere, să aibă posibilitatea să deservească pacienţii, chiar și în privat, spune dr. Levente Vass, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Prezent în cadrul dezbaterii, dr. Cristian Bușoi, europarlamentar, a declarat că în Parlamentul European a fost dezbătut și adoptat recent Programul de Sănătate al Uniunii Europene (UE) 2021-2027. El a subliniat că, în perioada următoare, România trebuie să profite de oportunităţile europene pentru a-și dezvolta sistemul medical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe