Newsflash
Știri

O femeie din Bacău a decedat vineri, fiind vaccinată împotriva COVID-19

de Florentina Ionescu - ian. 25 2021
O femeie din Bacău a decedat vineri, fiind vaccinată împotriva COVID-19

Direcția de Sănătate Publică Bacău a anunțat vineri, în jurul orei 19.00, decesul unei femei în vârstă de 73 de ani, cunoscută cu multiple afecțiuni cronice.

Din datele DSP Bacău, persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19 în cursul zilei de vineri, la Centrul de Vaccinare al Spitalului Județean de Urgență Bacău.

femeie deces dsp bacau eveniment coincident

În perioada de supraveghere post-vaccinală, femeia nu a prezentat modificări ale stării de sănătate, se arată într-un comunicat de presă al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, remis redacției.

Eveniment coincident

După perioada de monitorizare, persoana a părăsit centrul de vaccinare, fără alte acuze. Aceasta a fost ulterior transportată la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a aceluiași spital, unde a intrat în stopcardio-respirator și nu a răspuns la manevrele de resuscitare.

Informațiile primite până vineri seară sugerează o suprapunere de evenimente fără legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente, potrivit sursei citate.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, evenimentul coincident este definit ca „evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia”.

Începând de vineri, cazul s-a aflat în observația DSP Bacău, care a prezentat ulterior concluziile analizei.

Reacția DSP bacău

Sâmbătă, 23 ianuarie, DSP Bacău a transmis redacției rezultatul evaluării decesului femeii, survenit în 22 ianuarie. Ca urmare a evaluarii realizate de catre specialistii din cadrul DSP Bacau, instituția a comunicat următoarele:

- pacienta s-a prezentat la vaccinare in data de 22.01.2021, conform programarii efectuate in platforma informatica programare.vaccinare-covid.gov.ro;

- la nivelul centrului de vaccinare, au fost respectate procedurile de lucru si protocoalele specifice;

- in cadrul procedurii de triaj au fost masurate constantele (tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, SpO2), care se incadrau in limite normale;

- după vaccinarea împotriva COVID-19, persoana a fost îndrumată în punctul de supraveghere postvaccinare, unde a fost supravegheată decatre medicul coordonator al Centrului de vaccinare timp de 15 minute, nu a prezentat nici o reacție postvaccinală și a urmat circuitul de ieșire;

- nu au fost inregistrate deficiente in ceea ce priveste asigurarea calitatii, sigurantei si trasabilitatii vaccinurilor in toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarea lantului de frig specific.

„Mentionam ca pacienta se afla in evidentele medicului de familie cu multiple comorbiditati de natura cardiaca, neurologica si diabet zaharat”, se arată în comunicatul transmis de DSP Bacău.

Conform informatiilor detinute la nivelul UPU-SJU Bacau, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistentei medicale de urgenta in contextul multiplelor comorbiditati existente.

„La examenul clinic si paraclinic efectuat in cadrul Unitatii de Primiri Urgente-SJU Bacau, pacienta a fost diagnosticata cu tulburare majora de ritm cardiac care nu a raspuns la manevrele de resuscitare si care a determinat decesul”, conform sursei citate.

Tinând cont de antecedentele patologice, evoluția pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice si paraclinice inregistrate in UPU-SJU Bacau, nu se susține decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă.

Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, evenimentul coincident este definit ca  „evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia”.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe