Newsflash
Știri

O despărţire nedreaptă

O despărţire nedreaptă

Profesorul Ovidiu-Alexandru Băjenaru a fost înmormântat luni, în București. El va rămâne în memoria colectivă, printre altele, ca unul dintre reformatorii Neurologiei din România.

ovidiu bajenaruExistă oameni care depășesc graniţele epocii în care trăiesc, dar și graniţa strâmtă a zilei de azi, trasând mereu conturul zilei de mâine. Sunt oameni cu viziune, făcuţi dintr-o flacără care îi mistuie și care luminează calea pentru cei pe care îi călăuzesc.

În anul 2001, un astfel de om a reînfiinţat Societatea de Neurologie din România (SNR), redându-i statutul independent creat la începutul secolului XX de Acad. Gheorghe Marinescu.

An după an, Neurologia a renăscut din propria-i cenușă, cu ţelul clar stabilit de Președintele Fondator al Societăţii de Neurologie de a atinge un nivel știinţific de dezvoltare și cunoaștere situat la cele mai înalte standarde internaţionale, astfel încât ele să poată fi aplicate în practica medicală și în cercetarea știinţifică la nivelul întregii ţări.

Un deschizător de drumuri

În 15 ani, omul acesta a organizat sute de manifestări știinţifice, care au deschis auditoriului poarta către cunoaștere și, mai important decât atât, au condus la o schimbare a mentalităţii.

Cu o adevărată vocaţie pentru educaţie, a susţinut generaţii întregi de tineri pentru a-și construi un drum profesional de care să poată fi mândri. A format în UMF „Carol Davila” o școală modernă de neurologie clinică și Neuroștiinţe.

În prezent, doi profesori universitari și doi conferenţiari (pe lângă alţi neurologi de referinţă din ţară și din străinătate) sunt formaţi sub coordonarea sa.

În afară de colaboratorii din clinica de Neurologie de la SUUB pe care o conducea, clinicile de Neurologie de la Spitalul Elias și de la Spitalul Colentina sunt conduse de foștii săi rezidenţi și colaboratori.

A iniţiat redactarea de ghiduri de practică în toate bolile neurologice majore, pe care le-a coordonat, fie ca redactare specifică pentru România, fie prin traducerea ghidurilor Federaţiei Societăţilor Europene de Neurologie, acolo unde standardele acestora sunt aplicabile pentru România.

Ghidurile au fost publicate sub co­ordonarea sa atât în volum, cât și pe website-urile MS și SNR. Acestea sunt larg accesibile și permit asigurarea unei asistenţe medicale competente pe întreg teritoriul ţării.

Un profesor universitar în domeniul medical poartă o dublă răspundere: faţă de discipoli și faţă de pacienţi. Ele nu au fost și nu vor putea fi niciodată separate.

Omul acesta a iniţiat, implementat și coordonat la nivel naţional, începând cu anul 2000, programele naţionale de diagnostic și tratament pentru: scleroza multiplă, bolile neuroimune ale sistemului nervos (cu imunoglobuline), pentru o serie de boli neurologice rare (neuropatia amiloidică familială, boala Fabry, scleroza tuberoasă).

A iniţiat, implementat și coordonat programul prioritar special al Ministerului Sănătăţii (MS) pentru terapia intervenţională în AVC acut (prin fibrinoliză și prin intervenţii endovasculare neuroradiologice). A iniţiat și contribuit esenţial la redactarea Ordinului MS din anul 2015 de înfiinţare în România a Unităţilor de AVC acut.

A plasat România pe harta neurologiei europene

Pacienţii cu boală Parkinson avansată pot beneficia de tratamente inovatoare, prin stimulare cerebrală profundă cu stimulator implantat intracerebral prin neurochirurgie stereotaxică sau prin utilizarea pompei electronice cu levodopa administrată direct intrajejunal.

Pacienţii care necesită terapie cu toxină botulinică în distoniile neuromusculare sau stimulare cerebrală profundă pentru formele severe de distonii neuromusculare beneficiază de tratament gratuit prin intermediul programelor naţionale pentru a căror implementare a depus eforturi considerabile.

Neurologia românească îi datorează realizarea primelor registre electronice naţionale în unele afecţiuni neurologice, pentru scleroza multiplă și terapia intervenţională în AVC acut și pentru boala
Parkinson.

Prestigiul de care se bucura în comunitatea știinţifică a atras numeroase colaborări internaţionale și a contribuit la plasarea României pe harta Neurologiei europene.

Singurul român, exami­nator într-o comisie UE

A fost primul neurolog dintr-o ţară central și est-europeană ales prin vot în Comitetul executiv (cu un mandat complet de cinci ani) al Societăţii Europene de Neurologie (ENS) – în prezent, fuzionată cu Federaţia Societăţilor Europene de Neurologie, într-o structură unică: Academia Europeană de Neurologie.

În această perioadă a facilitat obţinerea din partea ENS a unui număr mare de burse de studiu pentru tinerii neurologi din România, la cursurile și congresele organizate de ENS.

A fost primul neurolog dintr-o ţară central și est-europeană ales prin vot în Comitetul executiv (cu un mandat complet de 5 ani) al UEMS – European Board of Neurology, unde a îndeplinit funcţia de secretar general (în perioada 2010-2015).

A fost de mai mulţi ani singurul membru din România în comisia internaţională de examinare pentru obţinerea titlului de neurolog acreditat în UE. Era un membru constant în Comitetele știinţifice ale unor manifestări de prestigiu, cum ar fi Congresul Internaţional de Controverse în Neurologie sau Congresul Internaţional de Demenţe Vasculare.

A participat, ca profesor invitat al Federaţiei Mondiale de Neurologie, la cursuri organizate de acest for știinţific în ţări din Asia (Vietnam, Kazahstan) sau Europa.

Este președinte de onoare fondator al Societăţii de Studiu al Neuroprotecţiei și Neuroplasticităţii (care, în prezent, are o structură și activitate internaţională) și coorga­nizator al Școlii Internaţionale de Vară de Neurologie de la Eforie (ajunsă la cea de-a XVI-a ediţie).

După primirea ca membru corespondent al Academiei Române, s-a alăturat Grupului Român de Cercetare a Creierului, condus de profesorii Ioan Dumitrache și Maria-Luisa Flonta – ambii membri corespondenţi ai Academiei Române – în efortul de dezvoltare a acestui grup de studiu la standarde internaţionale, în cadrul Academiei Române.

Cel care a exercitat o covârșitoare influenţă în Neurologia românească în ultimele două decenii și care, din păcate, ne-a părăsit mult prea devreme este domnul prof. dr. Ovidiu-Alexandru Băjenaru.
Dumnezeu să-l odihnească!

Un Laudatio infinit

Adresându-se în numele Comitetului știinţific al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei și Neuroplasticităţii și al Institutului RoNeuro din Cluj-Napoca, prof. dr. Dafin Mureșanu i-a adus la rândul său un ultim omagiu
profesorului Băjenaru:

„Infinitul cuvintelor și al meta­forelor reprezintă prea puţin pentru a exprima durerea pierderii celui ce a fost profesorul, neurologul, medicul, mentorul și prietenul devotat, Ovidiu-Alexandru Băjenaru.

Personalitatea sa inegalabilă va dăinui veșnic în medicina și neurologia modernă, iar pentru vasta sa operă știinţifică pe care, cu nobleţe, ne-o lasă moștenire, nu putem decât să-i mulţumim.

Cercetător știinţific de înaltă ţinută internaţională, prof. dr. Ovidiu-Alexandru Băjenaru a fost iniţiatorul a numeroase proiecte de cercetare știinţifică medicală, multe dintre acestea derulându-se și în cadrul Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei și Neuroplasticităţii, proiecte prin care a reușit să promoveze la nivel mondial neurologia și medicina românească.

Nouă, celor ce ne-a fost oferit darul de a-l cunoaște și de a-l avea alături, ne rămâne obligaţia de a-i duce mai departe munca și de a încerca să deschidem noi porţi în cercetarea știinţifică medicală.

Într-un infinit Laudatio și-n semn de speranţă și rugăciune vom duce mereu prin muncă și rugăciune o parte a spiritului nostru către liniștea eternă a celui ce a fost prof. dr. Ovidiu-Alexandru Băjenaru”.

Mentorul unor generaţii întregi

Comunitatea academică și medicală timișoreană l-a pierdut pe creatorul școlii moderne românești de neurologie, prof. dr. Ovidiu-Alexandru Băjenaru, membru corespondent al Academiei Române, Pre­ședinte de Onoare al Societăţii Române de Neurologie.

Personalitate marcantă a neurologiei la nivel internaţional, domnia sa a fost mentorul a generaţii întregi de neurologi din ţară. Îi aducem, cu respect profund și dragoste, un ultim omagiu Profesorului Băjenaru,
fiind alături de familia îndurerată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe