Newsflash
Știri

O descoperire interesantă despre metformin

de Dr. Mădălina Badea - iun. 19 2020
O descoperire interesantă despre metformin

Un mic studiu japonez publicat în Diabetes Care susţine rolul metforminului în excreţia glucozei prin materiile fecale.

poza 3

Deși acest medicament este utilizat de peste 60 de ani în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, încă se descoperă elemente noi despre mecanismul său de acţiune. Acest studiu retrospectiv a inclus 48 de pacienţi investigaţi prin PET-MRI (positron emission tomography – magnetic resonance imaging), în combinaţie cu un trasor radioactiv pe bază de glucoză. Scopul a fost detectarea unor formaţiuni tumorale, care au tendinţa de a capta mai multă glucoză. Jumătate dintre cei incluși se aflau în tratament cu metformin. S-a observat că aceștia aveau o captare crescută a trasorului în spaţiul intraluminal la nivelul ileonului și colonului, dar nu și în peretele intestinal, comparativ cu lotul de control.

Descoperirea a fost interpretată de cercetători ca o dovadă a rolului metforminului în excreţia glucozei prin scaun. Totuși, acest aspect trebuie confirmat prin studii de dimensiuni mai mari, care să ia în considerare și alte variabile ce pot influenţa această asociere. „Descoperirea ne lărgește cunoștinţele despre metformin, dincolo de ideea de control glicemic, considerând interacţiuni cu celulele endocrine intestinale sau influenţarea microbiomului și florei intestinale”, afirmă dr. Vanita Aroda de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, pentru Medscape.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe