Newsflash
Știri

O demitere şi o sentinţă

de - iul. 18 2013
O demitere şi o sentinţă

O demitere…

   Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii „Marie Curie“, Gabriel Smarandache, a fost demis. Ministrul Eugen Nicolăescu şi-a motivat decizia luată prin deficienţele descoperite în activitatea unităţii sanitare, semnalate în repetate rânduri de mass-media. Concret, motivele care au stat la baza demiterii sunt managementul defectuos şi lipsa actului adiţional la contractul de muncă din anul 2012, Gabriel Smarandache fiind singurul manager de spital din România fără un astfel de act. Ministrul sănătăţii a explicat că managerul nu s-a implicat şi nu a gestionat corespunzător situaţia secţiilor de chirurgie cardiacă şi de ATI neonatologie care, deşi dotate la cheie, sunt încă neutilizate. Prin urmare, copiii cu afecţiuni şi malformaţii cardiace sunt trataţi în alte centre sau chiar în afara României.
   Pentru moment, la solicitarea personalului din spital, a fost numit în funcţia de manager interimar Daniel Buzatu, care a mai condus această unitate medicală în perioada 2006–2009.
   Pe de altă parte, în această toamnă va fi lansat un nou proiect, prin care echipa Institutului Inimii din Tg. Mureş va putea opera în secţiile de chirurgie cardiacă de la Marie Curie. Decizia a fost luată în urma unei discuţii la care au participat noul manager interimar al Spitalului „Marie Curie“ şi conf. dr. Horaţiu Suciu de la Tg. Mureş. Pentru început, vor fi pregătite şase asistente la Tg. Mureş şi apoi, începând cu luna octombrie anul acesta, o echipă condusă de conf. dr. Horaţiu Suciu va efectua, câteva zile pe lună, operaţii pe cord la copii la Spitalul „Marie Curie“. Această iniţiativă este complementară proiectului pe care Ministerul Sănătăţii îl realizează cu Clinica din Milano.

…şi o sentinţă

   Magistraţii Judecătoriei sectorului 6 au dat prima sentinţă în dosarul privind incendiul din 16 august 2010, de la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia au murit şase nou-născuţi, iar cinci au suferit arsuri grave.
   Asistenta medicală Florentina Cârstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă. Gigel Oprea, electricianul spitalului, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, iar Vasile Dima, şeful serviciului tehnic – la doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare.
   Prof. dr. Bogdan Marinescu, managerul spitalului la momentul tragediei, a fost obligat la plata unei amenzi penale de 6.500 de lei; dr. Ioan Adrian Toma, şeful Secţiei Neonatologie, a fost achitat. Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu“ va fi obligat să plătească o amendă penală în cuantum de 400.000 de lei. De asemenea, spitalul şi asistenta inculpată trebuie să plătească, în solidar, peste 4,3 milioane de euro victimelor incendiului. Conform asigurării de malpraxis, societatea asiguratoare va achita o parte din despăgubiri, în limita a 10.000 de euro pentru asistentă şi a 500.000 de euro pentru spital. Purtătorul de cuvânt al spitalului, Doru Pană a declarat că „nu există bani pentru astfel de lucruri în spitalele de stat. Orice hotărâre judecătoarească ar trebui să ţină cont de cum sunt finanţate spitalele din România“. Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe