Newsflash
Știri

O bacterie periculoasă, identificată într-o soluţie oftalmică folosită la operaţii

de Dorina Novac - ian. 19 2022
O bacterie periculoasă, identificată într-o soluţie oftalmică folosită la operaţii

Bacteria Pseudomonas aeruginosa a fost identificată într-o soluţie oftalmică folosită la operaţii, la Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc.

Bacteria Pseudomonas aeruginosa, din cauza căreia 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă la secţia de oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc au dezvoltat endoftalmică şi 13 au fost reoperaţi, a fost identificată într-o soluţie oftalmică folosită în timpul operaţiei, nefiind găsită încă sursa contaminării, a informat, miercuri, conducerea spitalului.

bacterie

Managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judit, a declarat într-o conferinţă de presă, că s-au luat probe şi din celelalte flacoane nedeschise de soluţie oftalmică, dar acestea sunt negative, la fel ca şi cele de pe suprafeţele din sala de operaţii, fiind aşteptate rezultatele probelor tegumentare de la personal, ancheta epidemiologică fiind în derulare, potrivit Agerpres.

De asemenea, managerul unităţii a precizat că s-au depistat nereguli în respectarea procedurii de sterilizare.

„Se pare că, deja, se conturează ce s-a contaminat, cum au fost infectaţi pacienţii, elementele care duc să putem afla toate (detaliile - n.r.) şi să eliminăm aceste probleme”, a spus dr. Konrad Judit.

Citește și: SJU Miercurea Ciuc: 13 pacienţi reoperați, din cauza unei bacterii

Şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIIAM) din SJU Miercurea Ciuc, epidemiologul Sergiu Sîngeorzan, a precizat că bacteria a fost identificată la şase dintre cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită (inflamaţie a cavităţilor globului ocular - n.r.), aceeaşi tulpină fiind depistată şi în soluţia oftalmică.

„Aşa cum spunea şi doamna manager, s-a identificat aceeaşi tulpină, în proporţie de 80% putem spune că e aceeaşi tulpină, într-una din soluţiile oftalmice presaline sau polisaline echilibrate, utilizate în timpul operaţiei, acesta fiind un flacon utilizat în timpul operaţiei, care a rămas şi din acesta a ieşit această contaminare cu Pseudomonas, care s-a găsit şi în secreţiile pacienţilor”, a explicat dr. Sîngeorzan.

Acesta a detaliat etapele anchetei epidemiologic şi a reiterat faptul că probele luate din flacoanele nedesfăcute de soluţie oftalmică sunt negative, nefiind confirmată suspiciunea că este vorba de un eventual lot contaminat.

De asemenea, s-au recoltat probe şi din alte soluţii utilizate în timpul operaţiei, precum probe de pe suprafeţe din blocul operator, din sala preoperatorie, inclusiv din sala de sterilizare, acestea fiind negative.

„Urmează să avem rezultatele probelor tegumentare, nu doar de la o asistentă, ci de la tot personalul, inclusiv de la domnul doctor (medicul şef al secţiei de oftalmologiei - n.r.) am recoltat de pe mâini şi din nas, dar se pare că încă nu există nicio creştere acolo şi cu atât mai puţin Pseudomonas. Am deschis încă o pistă şi am identificat anumite probleme în procesul de procesare a instrumentarului chirurgical şi sterilizare, încă rezultate pe această pistă nu putem să vă dăm, zilele următoare o să le punem cap la cap şi o să vedem. Dar, în momentul de faţă rămâne această soluţie contaminată care trebuie să vedem cum putem să o legăm de contaminarea şi celorlalţi pacienţi”, a menționat dr. Sîngerozan.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe